HAREKETE GEÇ

 

Harekette bereket vardır derdi aile büyüklerimiz. Ne kadar doğru söylemişler gerçekten. Tutarlılığını durağanlaşan hayatlarımızda ki zararlardan görebiliyoruz. Sağlığımızın bozulması, psikolojimizde ki dalgalanmalar, gerginliklerimiz, bereketimizin tıkanması hep durağanlıktan aslında.  Bilgisayar ve televizyon önünde sabitleşmiş, tablet, telefon gibi hareketimizi engelleyen eşyalar ile çevrilmişiz. Bizi olduğumuz yere sabitliyor, kıpırdıyamıyoruz bazı zamanlar günlerce ekran manzarası dışında gerçek bir manzara görmemiş olabiliyoruz. Hareket insana iyi gelen bir şey. Sürekli devinim sağlıyor, kan akışımızı hızlandırıp gerginliğimizi azaltıyor. Lavaboda ki tıkanıklık olunca nasıl su akışı olmuyor birikme yaşanıyorsa, insanda hareket etmediğinde vücutta damarlarda, eklemlerde tıkanıklıklar olmaya başlıyor. Hareket vücudumuza ihtiyacı olan hormonları tetikleyerek bizi daha tebessümlü, mutlu yapmaya yarıyor. Hakikaten hareket olan yerde çok gerginlik olamıyor. İnsan daha neşeli, daha dingin olabiliyor.

Hayatın kargaşasının içinde bazen sıkılıyoruz, daralıyoruz hiçbir yere sığamıyoruz. Genel yaşam kaygısı, okul taksitleri, borçlar, bu yıl ki kira zammı, ilişki sorunları ne olacak derken içimize kara bulutlar çöküyor zaman zaman.. Kimseyle konuşup dertleşemiyoruz bazen de dertleşmek istemiyoruz, kabuğumuza çekilip orada tek kalmak istiyoruz.

O zaman en iyisi hemen harekete geçmek..

Yürüyüş ayakkabılarını giyip evden çıkmak. Hem kendimizle baş başa kalırız, hem temiz hava ile bilincimiz açılmaya başlar. Bir miktarda olsa kara bulutlar dağılmaya başlar.  Sıkıntılara çözümler bir bir zihnimizde belirmeye başlar.

Büyük meseleler gerçekten bu kadar büyük mü?

Bu sıkışıklık sürekli mi? Yoksa geçici mi?

Hiç mi çözüm bulamayacağım şeyler?

Sorular belirince zihinde cevapta ardından geliyor tabi...

‘’Yapılacak bir şeyler buluruz elbet.. Ooo neler geçmedi ki?’’ demeye başlıyoruz.

Bir tebessüm, nedensiz bir neşe kaplıyor içimizi hareket başlayınca. Kendimizi evden atabilmenin zaferi, küçükte olsa bir adım atabilmenin başlangıcıdır aslında yürüyüş. Hayatta çözümsüz ne var ki dedirtir insana. Kendimizle baş başa kalıp sakinleşmek, sorunlara farklı pencereden bakabilmek için iyi gelir insana yürümek. En güzeli ve faydalısı da sabah güneşi ile harekete başlamak. Tüm canlılar ile bütün olduğunu hissettiriyor insana. Güneşin doğuşu ile hareket başlıyor dünyada.. Kediler, kuşlar, ağaçlar, böcekler uyanmaya başlıyor. Tomurcuklar açıyor, yapraklar hareket etmeye güneşe dönmeye başlıyorlar yüzlerini.. Her canlı ihtiyacı doğrultusunda harekete geçiyor sabahın ilk ışıkları ile. Sabah güneşi ile hareket kaygılarımızı azalttığı gibi yaşam sevinci de veriyor insana.

Başarılı olmuş insanların genel davranışlarında bu ortak özelliği görüyoruz. Güne erken başlayıp hareketi başlatıyorlar. Güneşe uyumlu yaşıyorlar, harekete uyumlu davranışlar gösteriyorlar. Zihinleri açık ve aldıkları kararlarında daha isabetli olduğu için başarı ardından doğal olarak kazanç geldiğini de görebiliyoruz. 

En başta harekete geçmek zor geliyor bizlere. Yataktan güneşle kalkmak, giyinmek, kendini apar topar sokağa atmak ilk günler zorlayıcı olabiliyor. Başladıktan sonra devam edip sürekliliği sağlamakta ayrı bir mesele. Ama bilmiyoruz ki bir adım atabilsek çok büyük bir başarı aslında. Her şey o ilk adımda gizli..

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, ‘Basitte disipline olmayı başaranlar hedeflerine daha rahat ulaşırlar’ der.

Her sürekli olan davranış hayatımızda bir adımla başlar ve eninde sonunda büyük adımlara varır.

Büyük işler yapanların genel özellikleri küçük işlerde ki disiplininden geçer. Sabahları önce on dakika yürümek ama bunu tüm hafta böyle uygulamak işin en önemli bölümü aslında. Tüm kahramanlık burada başlıyor. Herkesin ‘’Ya saçmalama, şimdi sen her gün on dakika yürüyeceksin ve bu seni her gün bir saat yürüyecek hedefe mi vardıracak. Yok artık..’’ diyen dış seslere rağmen başlayabilmek. Ama bu on dakikayı bir saatlik yürüyüş disiplininde uygulamak. İşte uzaktan zaferin ayak seslerini duyar gibi oluyor insan. Başladıktan bir süre sonra hayatında, vücudunda, hissiyatında, bereketinde ki değişimleri görünce bırakmak istemiyor insan. ‘’Her şeyimi isteyebilirsin ama yürüyüşümü isteme benden’’ diyecek hale dönüşüyor bir süre sonra insan..

Canlı hissetmek, oksijen, mutluluk hormonları, uykuya dalarken verdiği destek, bilincimizi açması ve sağlıklı bir vücut için daha ne ister ki insan. Yürüyüşte etrafına daha dikkatli bakabilir.

Kentsel dönüşüm başlamış mahallede. Yeni ile eskinin farkları, sokağa yeni kediler gelmiş. Sanırım bunlar başka mahallenin kedisi bizim yemekler çekici gelmiş bu hafta.  

Martılar ve kedilerin rızık kavgası hangisi üstün gelirse yemek yeme hakkı onda bu sabah. Mahallenin de bir yaşamı var sabah sabah güldüren, tebessüm ettiren.

Okula her gün geç kalan, servisi kaçıran Ali’nin servise uçarcasına binmesin de ki zafer çığlığı... Dağıtıyor insanın içinde ki üzüntüleri. Zihin berraklaşıyor, her şeyi yapabilirim, üstesinden gelebilirim diyor insan.

Yürümek bir yolculuk aslında insanı tedavi eder ve insanı çevresinin farkında olmaya, detayları görmeye yönlendirir. Etrafına, yaşadığı yere bakışını değiştirir. Kulaklıkta müzik dinlemeye gerek kalmadan etrafını duymayı öğretir aslında.. Gerçek hayatın sesini dinleyip, gerçek hayatın görüntüsünü görmeye başlarız, rüzgarı hissederiz. Duyu organlarımız durağanlıktan çıkar harekete geçer. “Aslında ne kadar büyük bir sahnede bir ekranla kısıtlı olmayan bir yaşam” devam eder. Kendi döngüsünde, nice hayatlar yaşanır ve biz tek ekrana takılıyken, durağanken fark edemeyiz. Harekete geçince algılamaya başlarız çevrili olduğumuz büyük sahneyi. Belediyeden gelmişler, yerler kazınacak borular değişecekmiş. Su kesintisi olmadan görürüz. Pazar kurulacak, tezgahlar açılmaya başlayacak, arabayı park yerinden çıkarmazsak işe gidemeyeceğiz. Kapıcı kapıyı çalıp hatırlatmadan sabah yürüyüşü dönüşü fark edip arabayı otoparktan çıkarmak. Uyarıcı gelmeden....

 

Hareket güzeldir, bilinç açar en güzeli de Yürümektir…

Durağanlaşma.. Giy ayakkabıları harekete geç...

Harekette bereket vardır, daha nice nice faydalar vardır.

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Kim Kimdir?

İlişkilerde Ustalık Nedir?

Başarı Psikolojisi Nedir?



50 Yorumlar

  1. Çok faydalı bilgiler 👏

    YanıtlaSil
  2. Harekette bereket vardır .Emeginize sağlık .

    YanıtlaSil
  3. Güne er başlamak.. çok güzel farkındalık sağlayan yazı

    YanıtlaSil
  4. "Basite disipline olmak"ınsan bütün golleri basiti küçümsediginde giriyor. O basit gördüğümüz o bir davranışı yapmadığımda ilerleyemiyorum. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Çok daha burada yazılanlar ama nesil maalesef ne telefonları ellerinden bırakıyor nede yürüyüş yapıyor doğayı vakitleri olduklarında piknik yaparak görüyor lar ama eskiden herşey daha güzel daha saglikliydi çünkü insanlar yürüyerek yapıyorlar her işlerini mecburdurlar ve daha saglikliydi herşeyTemiz hava bol güneş enerjimizi atiyorduk akşam oldumu ne televizyon ne telefon sabaha dinlenmiş oluyorduk bahçe işlerimiz bah bahçe sen işten kokma i senden korksun diyordu büyüklerimiz yaptığımız gitigimiz yerlere hiç üşenmedim dağ bayır demez giderdik.
    Koyunlarımiz vardı dağ bayır gezerdi ben de onların arkasından bütün birgün gezerdim.
    Gençlerimize yürümek çok zor geliyor her yere araba dolmuş.
    Harekette bereket vardır gençlere sağlıklı olmak için bazı işlerinizi yürüyerek yapalım.
    Ben sabah servise bindigim yerden değilde diğer duraklardan binmeye çalışıyorum kilo vermemiz gerekiyor her sabah 20dakika yürüyoruz.

    YanıtlaSil
  6. Harekete geçmek en zorlandığımız şey. Baktığımızda çoğunluğumuz atâlet içindeyiz…. Biraz zorlamak işin sırrı. İçeriği çok derin bir makale. Oluşturduğu farkındalık için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Hakkaten iyi geldi bu yazi, tikanan lavobolar, damarlar, zihinler...
    Hepsinin açılmasi ve hayat ile beraber su gibi akabilmek...fikri bile cok guzel!

    Hep harekette kalmak, canli, diri ve neşeli olmak, hareket ederken bile dinlebilmek, dinginlesebilmek dilegiyle..
    Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  8. Özellikle mevsim geçişlerinde hareketi azaltmak istediğimiz şu dönemde, motive edici bir yazı olmuş, tebrikler!

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel,anlamlı ve anlaşılır bir yazı olmuş.Hareket olmadan hayatta ilerleme olmuyor.Yürümek sürekliliği simgeler.Yürüdükçe kötü düşünceler gider.Yerine iyi düşünceler gelir.Zihin berraklaşır. Allah bilir bir yürüyüşle insan vücudundaki kaç sistem harekete geçiyor.

    YanıtlaSil
  10. Hemen bir plan yapıp kendini dışarı atmak için istek uyandıran bir yazı olmuş, elinize sağlık, yaşam tarzımız çocuklarımıza da yansıyor ve okul servisi, okul, ev ve ekran karışındaki saatlere hapsolmuş durumdalar, bu döngüyü kırabilmek için fırsat kollamak gerekiyor, "tüh ekmek almayı unutmuşum" diyerek çocuğu fırına göndermek, evden biraz erken çıkıp okul servisini beklerken sitenin kedisiyle oynamasına, kedinin ağacın en ucuna çıkmasını izlemesine fırsat vermek başlangıç olabilir, biz yetişkinler için de birçok alternatif bulunabilir.

    YanıtlaSil
  11. İnsanı yerinden kaldıran bir yazı :)

    YanıtlaSil
  12. çok değerli ve örnekleriyle anlatan bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  13. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. İlk önce hedef daha sonra hedefe doğru yürümek koşmak hatta bilincimizi açar hedefe yöneldikçe de rızkımız çoğalır çünkü çaba vermiş oluruz Rabbim de bunu görür rızkımızı genişletir aslında hayallerimize kavuşmak için çaba sarf ettiğimizde Rabbim de o hayalimizi gerçekleştirir

    YanıtlaSil
  15. kaleminize çok sağlık güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  16. İnsan basite disipline olabildiği tüm süreçlerde Başarılı oluyor gerçekten. Ne zaman ki basiti küçümsese orda bütün öyküyü kaybeder. 10 dakika yürüyüşe disipline olsa insan hayatında neler değişecek oysa...

    YanıtlaSil
  17. Hiç mi çözüm bulamayacağım şeyler?… aslında bu kadar basit. Kafamızı kurcalayan bizi hareketten alıkoyan her şeye bunu sormak gerek

    YanıtlaSil
  18. Hareketin önemini hatırlatan ve harekete geçmek için insanı motive edebilecek güçte bir yazı olmuş doğrusu 🌸

    YanıtlaSil
  19. Farkindalik yaratan bir yazi olmus, tesekkurler

    YanıtlaSil
  20. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Beyin bile zorlandığında öğrenme başlıyor. Biz zorlanmadan her şeyin sahibi olmaya çalışıyoruz.Biraz gayret ve disipline olduğumuzda dünyamızın değiştiğini göreceğiz . Sadece erteliyoruz. Tıpkı kaşıkçı elması gibi. Sıradan basit bir taş olan elması 3 tahta kaşık ile değiştiren balıkçı keşke bakış açısını değiştirse ve farklı baksaydı elmasa.

    YanıtlaSil
  22. Deneyimsel tasarım öğretisi,içinde olduğunuz ama bunca zamandır farkedemediğiniz şeyleri gün yüzüne çıkartan,kendinizle yüzleştiğiniz aynı zamanda hayatınızı olumlu yönde değiştiren bir davranış akademisi diyebiliriz.Mutlaka deneyimlenmeli ve herkesin hayatına dokunulmalı.

    YanıtlaSil
  23. Her şey hareket etmemiz gerektiğine işaret ederken, her yerde hareketin bereket olduğunun ve hareket edenin bereketlendiğini görmemize rağmen, durmamız neden?
    Hayırda hızlananlardan olabilelim inşaALLAH. Yazı için teşekkürler…

    YanıtlaSil
  24. Anneannem "Üzerine hiç güneş doğmasın kızım bereketin kalmaz" derdi ve onu hiç sabah uyurken hatırlamıyorum. Herşeyin el yordamıyla yapıldığı zamanlardı. Namazdan sonra ekmek hamuru yoğurulurdu. Herşeyin bir sırası vardı. Tarladaki mahsul, ahırdaki hayvan seni beklerdi. Yoksa nasıl yetişilirdi bu kadar işe. Gün sonunda tüm işler bitmiş olurdu. Yarına uyanırsak diye planlar yapılır erkenden yatılırdı. Memnuniyet ve şükürle... Haydi harekete geç sende. Başı zor sonrası kolaylık ve bereket dolu.

    YanıtlaSil
  25. Şuan kalkıp gidesim geldi😄 Tam bir harekete geçirme yazısı gerçekten. Kalk ve devam et! Kulaklık takmadan yürüyüş yapmazdım veya okula giderken işaretleri görmemi engellediğini farketmemisim. Şimdi daha bilinç açıklığı ile ve radarları açarak hareket başlatma zamanı😄 Emeklerinize sağlık 💫

    YanıtlaSil
  26. Kaleminize kuvvet. Basite disiplinin olmak. Şeytanın küçük gösterdiği şey.

    YanıtlaSil
  27. Farkındalık kazandıran, motive edici çok çok faydalı bir yazı olmuş. Emeği geçenlerin eline sağlık. Bazı kronik problemlerin çözümünün aslında ne kadar basitte gizli olduğunu da gösteriyor. Bu kıymetli bilgilerin bizleri harekete geçirmesi dileğiyle…

    YanıtlaSil
  28. Hakaret etmeyen her şey ölür. Akansu pislik su tutmaz.

    YanıtlaSil
  29. Yazı için teşekkürler... Bu aralar fazlaca bilinç vermeye çalıştığım bir konu... Yürüyen merdivenden çıkarken bile hareketimi durdurmamaya çalışıyorum... Soldan çıkmaya devam ediyorum... öyleyken bile Bi kaç kişiden erken çıkıyorsun merdivenlerden... Durağanlık insana hem fiziksel olarak hem metal olarak iyi gelmiyor... Basite disipline olarak hareket sürekliliği şart...

    YanıtlaSil
  30. Durağan her şey bozulur. Durağan su kirlidir. Akan su nasıl berrak ise bizler de hayatımızın ve sağlığımızın berrak olması için harekete geçelim. Teşekkürler…

    YanıtlaSil
  31. Çok güzel bir yazı öncelikle emeğinize sağlık. Küçük bir hareketin ilerleyen zamanlarda çok güzel dönüşler sağlayacağını monotonluktan uzak bol hareketli neşeli enerjimizin bol olduğu günler dilerim.

    YanıtlaSil
  32. Selamlar, Hareketle bereketlensin günleriniz, durağan şeyler kirlenebilir, zehir toplayabilir, harekete geçelim.. Doğada zehirli hayvanlar genelde hareketsiz/az hareketli hayvanlardır.. Durağan göller, hayvanlar, ve insanlar muhtamel zehir toplar.. Harekete geçelim.. Hareket ile ayrıca diliniz de çözülebilir, Konuşurken belki tutukluk yapmayı aşmanıza yardımcı olur..Bitkilere bakın, hareket özellikleri çok kısıtlı ve ses çıkarmaları da onla beraber doğru orantılı olarak kısıtlı.. Harekete geçelim, umulurki bilincimizin açılmasına yardımcı olsun.. Bu Eğitimlerle olabildiğince bilinçlerin açılmasına vesile olmanızı diliyorum.. Sahtenin yerine geçecek gerçek bir davranışın bilinçlerin açılmasına vesile olmasını umuyorum..

    YanıtlaSil
  33. Basite disipline olabilmek… ne kadar derin bir şey aslında. Azı küçümsememek ve hareket halinde olabilmek… yapabilenlerden oluruz inşAllah

    YanıtlaSil
  34. Nerede hareket orada bereket cümlesinin detaylandırılmış hali. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  35. Kaleminize sağlık ☺️🌺

    YanıtlaSil
  36. Basiti küçümsememek , küçücük de olsa bir adımla büyük bir değişim başlatabilmek. Tam da ihtiyacımın olduğu bir zamanda okudum bu yazıyı. Elinize kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  37. Öz önmeli ve kilit bir yazı olmuş, basitte desplin olmayı öğrensek basiti ciddi alsak . Neleri uğlaşırdık kim bilir. Ben tekrar tekrar okudum ellinize sağlık 💐🤲🏽

    YanıtlaSil
  38. İnsanlar bu basit bunu sonra yaparım diye işi erteleyip geçiyor. Halbuki arkasını dönse basit denen işlerin sonunda dağ gibi olduğunu görünce hepten gözünde büyüyecek. Ama İnsan özünde basiti küçümsemeden o işi yapsa o an biticek ve kendine daha hareket edebileceği ve daha rahat olacağı bir hayatı olur.

    YanıtlaSil
  39. Emeginize sağlık guzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  40. Hareket eden insan bir yerde üretmeye başlar. Faydalı üreten ise para kazanır ve hatta kazandıklarını önce kendi faydasına sonra başkalarının faydasına harcar. En doğal insan en faydalı insandır. En faydalı insan fayda için en çok hareket edendir.

    YanıtlaSil
  41. Hareketin bir hedefi olunca, hareket etmenin de anlamı oluyor tabii. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  42. Çözüm harekette. Hareket ettikçe bereketleniyoruz. Hareket ettikçe sistemimiz de hareketleniyor. O zaman hedefsiz hareket yerine bir hedefimiz doğrultsunda hareket edebilmek..

    YanıtlaSil
  43. Küçük ama sürekli adımlarla hedefe gitmek... Basite disipline olmak gerçekten insana zor geliyor. Hafife alma özelliğimizden dolayı olsa gerek... Hareketin olduğu yerde bereketi vardır. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  44. Allahverdiyeva Xumar26.03.2024 15:17

    Azı hor görmemek hemen başlaya bilmek nasıl kıymetli. Çok güzel farkındalık olmuş emeğimize sağlık.

    YanıtlaSil
  45. Durağan su kirlenir. Akansu ise temiz kalır. İnsan hep harekette olmalı. Kirlenmemesi için.
    Faydalı bilgiler.
    Emeğinize kaleminize sağlık.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. Hepimizin çok zorlandigi fakat ne yaparsan ne oluru o kadar güzel ifade edilmiş ki artik basite disipline olmak cok daha kolay ve keyifli gelicek ins.

    YanıtlaSil
  47. Hepimizin çok zorlandigi fakat ne yaparsan ne oluru o kadar güzel ifade edilmiş ki artik basite disipline olmak cok daha kolay ve keyifli gelicek ins.

    YanıtlaSil
  48. Gözümüzde büyüttüğümüz şeylerin temelinde de bu yatıyor sanırım. Basite disipline olmamak. Büyük adımlarla başlamaya çalışmak.

    YanıtlaSil
  49. Bereket harekete gizlenmiş

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski