HAYALLER VE HAYATLAR


“O Meşhur telefon markası yeni modellerini tanıttı…”

Her sene heyecanla beklenen bir cümle…

İnsanlar aylar öncesinden takip eder ve çıkacağı günün öncesinden kapılarda kuyruk olur, beklerler…

Kamp sandalyelerini alır sırtına, dükkanın önüne sıra olunur..

Peki, bir cümle, nasıl bu kadar etkili olur?

Neden insanlar ilk çıktığı günden itibaren bu markaya sahip olma arzusuyla yanıp tutuşur?

Aslında sadece bir cihaz iken, o marka telefonu bu kadar ANLAMLI kılan ne? Başta herkeste olmayan  ayrı bir kategoride olduğu ama şimdilerde ise neredeyse herkeste olan bir markanın telefonu…

İnsanların çoğu cihazın özelliklerinin farkında değiller. Alırken tüm özelliklerini ihtiyaç olarak tanımlarken, bir çok özelliğinden haberdar bile değil.  Belirtilen en büyük ihtiyaç da arkasında görünen üç mercekten çekim yapabilmek...

Belki de en büyük istek burada başlıyor… Öyle ki cihazın reklam filmleri bile mercek üzerine kurulu.

“Daha iyi çekim kalitesi…”

“Daha yüksek çözünürlük…” 

“Daha çok depolama alanı…”

“Bu GÜCE ulaşmak GÜÇ değil.” bunlar kullanılan tahrik cümleleri.

Neden bütün vurgu, tahrik burada?

Reklamlar, insanların isteklerinin en yoğun olduğu yerlere göre hazırlanır. Örneğin; yemek reklamında çekici bir görsel, çok iyi bir ses ve o yemeğin sıcaklığına dikkat çeken bir cümle kullanılır. Bunu düşününce bu soruyu cevaplamak zor olmaz. Daha çok kendini gösterebilmek, daha farklı görünebilmek ve çekilen çoklu görsellerin içerisinden seçim yapabilmek için daha çok depolama alanı…

İlginç olan insanların kameralarda yüksek detayda görüntü kalitesi istemesine rağmen burnunun ucunda olup biten olayların detayını algılayamıyorlar olması... Hatta hayatlarındaki en büyük işaretleri bile göremiyor olmaları.. Daha çok depolama alanı olan bir telefon isterken ihtiyacı olan bilgileri kendi zihninde depolayacak alanının kalmamış olması. Neredeyse kendi çocuğumuzu hatırlayamayacak kadar unutkanlık seviyesine gelmiş olmamız.. 

Çok iyi ses kalitesinden bahsederken bizim konuşma, biçim ve içeriğimizin kalitesinin çok azalmış olması...

Birçok insan bunları istek değil ihtiyaç olarak tanımlar. Gerçek yaşantılarından farklı bambaşka görüntüler paylaşırlar. Gerçek hayatlarını ve bulundukları ortamın tadını çıkaracak konsantrasyonu kendilerinde bulamazlar.  
Gerçek olmayan ve gerçek olmasını istedikleri sahte bir hayat yaşamaya başlarlar... Peki gerçek hayatları böyle midir?

Gerçek hayatları ile paylaşılan hayatlar arasında büyük farklar olunca  “hayaller ve hayatlar” durumu ortaya çıkar.

İnsanların telefonlarının hafızasında zayıflayamadığı, zayıflamış gibi görünen ve fotoğraflarında gerçeğinden farklı görünen bedenleri vardır. Almak isteyip alamadıkları kıyafetleri mağazalarda giyip fotoğraf çekerler. Telefon depolama alanlarını bir kez test sürüşüne çıkıp, sahip olamadıkları araba fotoğrafları ile doldururlar. Tavşan olarak doğmamış ama tavşan kulağına sahipmiş gibi gözüken hayallerden oluşan fotoğrafları vardır...

İnsan kendine bunu niye yapar? Niye olduğundan fazla veya farklı görünmeye çalışır? 

  • Neden parmaklarımızın ucunda olmak isteriz ki?
  • Neden olmadığımız biriymiş gibi davranmaya çalışırız?
  • Nereye kadar bu şekilde ilerleyebiliriz ki?

Elbette o ayaklarımız yere inecek, gerçek hayatımıza geri döneceğiz. Hepimiz toplu taşıma kullanıyoruz, pazardan alışveriş yapıyoruz, ama hepimizin üzerinde marka kıyafetler, en son model telefonları var. Ekonomomizi sonuna kadar zorlayacak gücümüzün yetmediği alışverişler yapıyorruz.. Kendimizi bazı ortamlarda “olmadığımız biriymiş” gibi gösteriyoruz. Telefonumuzu, çantamızı, kıyafetimizi markaları görünecek şekilde ortaya bırakıyoruz, fotoğraflıyoruz. Peki sonuç?

Bizde olmayan imkanların derdine düştüğümüzde, var olan imkanlarımızın faydasını göremiyoruz… Çünkü ilgilenmiyoruz. Evimizdeki severek aldığımız bilgisayar, eski telefonumuz bize artık keyif vermiyor. O telefonla fotoğraf bile çekmek istemiyoruz. Oysa ki daha dün ne güzel resimler çekmiştik. Kıyaslarım değiştiği için sahip olduklarımın benim için anlamı da değişti. Bu sebeple neye, ne anlam yüklediğimiz, neyi neye göre kıyasladığımız çok önemli…

Bizi mutlu ve başarılı yapacak olan sahip olmadığımız imkanlar mı? Yoksa elimizde olan imkanları en faydalı şekilde kullanmak mı?

Hepimizin çevresinde var; çok iyi ebeveyn olduğunu, çok iyi sınava hazırlandığını, çok sağlıklı beslendiğini ve çok iyi köpek eğittiğini paylaşanlar. Ama ekran dışında hayatın gerçekleri pek de öyle değil... İstediği olmadığında ağlama krizi geçiren çocuklar, test kitabını kapatıp televizyonu açan öğrenciler... Bazen de salata kasesiyle fotoğraf çekilip, sonrasında kendini cipse verenler... Hazırlanan detoks suları gerçekten içiliyor mu, yoksa çöpe mi gidiyor? Eğitildiği söylenen köpek gerçekten düzenli mi yoksa ortalığı çoktan talan mı etmiş?

Fotoğraflarda gördüklerimizin dışında başka bir fotoğraf karesi olabilir mi?

Görünen kısmı ile görünmeyen gerçekten aynı mı?

İşler nasıl dönüyor?

İşbirliği ile çekilen satılacak ürünlerin öneri videolarını, sanki gerçek kullanıcı gibi değerlendiren ünlülerimiz var. O ünlü o ürünü kullanıyor diye hiç ihtiyacımız olmayan ürünler satın alıyoruz. O pahalı ürünleri almak için çalıştıkça yetemiyor, yetemedikçe koşuyor, nefes nefese kalıyoruz ve mutsuz oluyoruz. O ürüne veya o markada bir telefona sahip olunca da mutlu olamıyoruz. Çünkü ürünler arkasında bir yığın borçla gelmiş oluyorlar. Bu da bizden sahip olduğumuz ürünü rahat bir şekilde kullanma isteğini götürmüş oluyor.

Peki neden insan bu sahteliğin içinde kaybolup gitmeyi seçer?

Temelde problemler istek ve ihtiyacın birbirine karışmasından kaynaklanır. İnsanın isteklerinin olmasında bir problem yoktur. Ancak isteklerini, ihtiyaç olarak görmeye başlaması sorunları oluşturur. Hele ki istediği şeyleri satın alma gücü yoksa... Yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirmek için gereken enerji ile istekler için gereken enerji aynı değildir. İsteklerimizin çoğu da kontrolümüzde olmayan istekler olduğundan, isteyip yapamadıkça gergin olmaya başlıyoruz. Sonrası kendimize şu cümleyi söylüyoruz “İstek değil, ihtiyaç bu canım”. O dört kameralı telefona ihtiyacım var. O telefona sahip olursam mutlu, sahip olamazsam mutsuz olacağım diye kendimize kodluyoruz. Buralarda tıkanan insan çözüm için yokuş tırmanmak yerine, kestirme yol arayışına girmeye başlıyor. Zor kazanım ile karşılaştığında, kaçıp kolay kazanç bulma derdine düşüyor. Oysa bu insana sadece anda kazanç verir… Bu kazançlar bizleri anlık keyif alan, anda mutlu olan kişilere dönüştürür.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; Gerçek başarı ve mutluluk zorlu tırmanışların sonunda gelir der.

Kilo vermek yerine sağlıklı beslenmeyi öğrenmek. Sınavı kazanabilmek için sistemli bir çalışma disiplini oluşturabilmek; çocuğun anlık ağlamasını kesmek değil, her şeye ağlamayan bir çocuk yetiştirmek... On yıl boyunca her gün ilişkide kırıldığımız yerleri tek tek söylemek değil, neye kırıldığımızı bilip söylememize gerek kalmadan bizi anlayan bir eşimiz olması... Anda olayı kurtaran değil, toplamda mutlu, kazanan bir hayatımızın olması önemli olan.

İnsanın gerçek ihtiyacı sonucunu istediği şeyin sebeplerini oluşturmaktan geçer. Kilo vermek için hareket ve düzenli beslenme başarılı olmamızı sağlar. Üniversite sınavına hazırlanırken kazanabilmek için arkadaş buluşmaları, telefon, televizyon gibi keyiflerden vazgeçmek kazandırır.

Aslında insan ne yapıp yapmaması gerektiğini bilir.

Bildiğimizi uygulamakta problemler yaşarız.

Neden? Çünkü isteklerimiz aşırı olduğunda doğru kararlar vermek, duygularımızı kontrol etmek zorlaşır. Anı kurtarma derdine düşerek kolay olan seçimlere yönelir, yolu kısaltmaya çalışırız. Bu tıpkı kaybolduğumuzda uyarı levhalarına dikkat etmeyip yanlış sokaklara gir, çık yaparak  yol aramaya benzer. Sonuca acele ulaşma isteği toplamda bizleri zarara uğratır. Bu istek toplamdaki kazançlarımızdan eksiltir, ulaşmak istediğimiz sonuçları geciktirir. Bu da insanı her geçen gün daha mutsuz, daha gergin, stresli hissettirir. 

İnsan zincirleri kırıp ulaşmak istediği sonuçların sebeplerini oluşturduğunda, hayallerinin de ötesine geçebilir…

Hepimiz bu dönemde bir telefona, kamerası olmasına ve yüksek kalitede çekmesine ihtiyacımız olduğunu düşünebiliriz. Ama asıl mesele araç ve amaç ayrımını yapamayışımızda... Telefonlar, bilgisayarlar bizim için bir iletişim aracı olmalıyken, iletişim amacımız haline geldiğinde işte o zaman sıkıntı başlıyor. Aracı olan bir şey insanoğlunun amacı olamaz. Çünkü amaç tektir.

Gerçeğe bu pencereden bakınca, o hepimizi heyecanlandıran haberin pek bir anlamı kalmıyor değil mi?

Duyduk duymadık demeyin “O Meşhur telefon markası” yeni telefon modellerini  tanıttı...”

Eeee...?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Kim Kimdir?

İlişkilerde Ustalık Nedir?

Başarı Psikolojisi Nedir?





53 Yorumlar

  1. İnsan, istekleri ile ihtiyaçlarını karıştırdıgında nasılda sahtelikler içinde bocaladıgını anlatan cok güzel bir yazı olmus.elinize saglık.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir anlatım .Biz gerçeğimizi sahtenin peşinden koşarken kaybetmişiz .. Sanal dünyanın içine düşmüşüz maalesef ..

    YanıtlaSil
  3. Nihayi amacını unutmayanlardan olalim inşallah.Çok güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlik.

    YanıtlaSil
  4. Bu ihtiyaç olarak görülen sahteliğin sebebi yine sosyal medyada oluşturulan kriterlerdir. Sosyal medyanın topluma güzel, yakışıklı, çirkin, iyi, kötü, eğlence gibi dayatmalarının olması ve toplumun bu dayatmaları sorgulamadan doğru olarak kabul etmesi bu isteklerin ihtiyaç olduğunu düşündürtüyor. Daha da kötüsü ihtiyaç sanılan bu isteklerin peşinde koşarken gerçek ihtiyaçlarından ödün vermeleri. Bu noktada da daha yorgun, daha uykusuz, daha borçlu, daha mutsuz, daha yanlız ve daha az düşünen insanlara dönüşüyorlar. Sosyal medyanın dayattığı o insan olmak, o insanla tanışmak, o hayatı yaşamak, o telefonu alıp o çantayı takmak için koşturmaktan kendilerini tanıyamıyorlar. Ne zaman kendilerini tanımaya başlarlarsa o zaman istekleri ve ihtiyaçları arasındaki farkı anlayabilirler. Üstelik o ihtiyaç sandıkları isteklerin aslında kendi istekler olmadığının bile farkına varırlar. Bu farkındalıktan sonra da insan artık gerçekten kendi hayatını yaşamaya başlar.

    YanıtlaSil
  5. İnsan ne kadar parmak ucunda yaşadığını maalesef anlayamıyor. Verilen örnekler, konular arası ilişkilendirmeler kendime bir kez daha dönüp bakmamı sağladı. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Anlaşılır, çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  7. "İnsan kendine bunu niye yapar? Niye olduğundan fazla veya farklı görünmeye çalışır? "
    Ne güzel bir soru olmuş
    Bütün problemde burdan başlar zaten . İnsan farklı görünmeye çalıştıkça aşıŕılığa gitmeye başlar.Duyguları aktifleşir ve hiç yapmayacağı şeyleri yapmaya başlar. Mesele farklı olmak değil hakedislerimizi arttırmak

    YanıtlaSil
  8. anlaşılır bir dil olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Aracı olan bir şey insanoğlunun amacı olamaz. Çünkü amaç tektir. ne kadar güzel anlatılmış

    YanıtlaSil
  10. Bazen görünen, sadece görünen olmalıdır.
    Sade ve dengeli bir yaşam az ile huzurun daha çok olduğu bir yaşam, beraberinde bireysel gelişimine, bedenine sağlıklı yatırımlara odaklanmamıza olanak sağlar.
    Ve Hızlı yapılan her şey tehlikelidir. Bedelleri ağır olur. Ve ihtiyaçlar anlamını yitirip gerçeklikten uzaklaşır.
    İhtiyaçların çarpıtıldığını ve bunlarında aslında bizlere sunulan algısal dayatmalarla bizleri nasıl gerçek ihtiyaçlardan uzaklaştırdığını sorgulayan sadeleşmenin ve gerçek ihtiyaçların önemini ve asıl mutluluğun daha basit ve herkesin ulaşabilir bir yerde olduğunu vurgulayan çok güzel bir kalem ve yazı olmuş. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  11. İhtayaç sandığımız isteklerimizle basit olan şeyleri nasıl da zorlaştırıyoruz kendimize. Nelerin istek nelerin ihtiyaç olabileceğini bana tekrar düşündürdü. Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Aracı olan bir şey insanoğlunun amacı olamaz. Çünkü amaç tektir. ne güzel bir cümle

    YanıtlaSil
  13. Harika!
    Istek - ihtiyac ayrimi yapabilmek, bunu yapabilecek cocuklar yetustirebilmek guzel olurdu...bircok sorunu da otomatik cozerdi..

    Hakkaten oyle dagildik ki zihnimizde depolama alani kalmadi..ilham verdiniz. Yazanın eline saglik:)

    YanıtlaSil
  14. Sosyal medya ve “influecer” etkisinin somut bir yansıması olarak harika tespitler içeren bir yazı olmuş. Tebrikler !

    YanıtlaSil
  15. "Yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirmek için gereken enerji ile istekler için gereken enerji aynı değildir. İsteklerimizin çoğu da kontrolümüzde olmayan istekler olduğundan, isteyip yapamadıkça gergin olmaya başlıyoruz." Bu cümle insanoğlunu çılgınca tek tip yaşam tarzına hapsetmeye çalışan, ekonomik, kültürel, coğrafi faklılıkları hiçe sayarak insanları sonsuz potansiyel imkan ve kendi habitatı dışında bir alemle baş başa bırakan sistemin yol açtığı durumu özetlemiş, telefon ekranıyla açılan dünyanın kapıları, hayal kırıklıklarıyla geri kapanabiliyor.
    Telefon konusuyla başlayıp birçok sorunumuza ayna tutan çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  16. Çok verimli bir yazı olmuş günümüzün özeti gibi elinize sağlık... 🌸

    YanıtlaSil
  17. Anlık kazançlarımız… Ne kadar da hayatımızı sahte ihtiyaçlarla doldurmuş olduğumuzu farkettirmeyen anlık kazançlarımız… hayatımızın asıl amacını bulup ona göre istek ve ihtiyaç belirleyenlerden olabilme ümidi ile…

    YanıtlaSil
  18. İnsan neyi neden yaptığını bilmesi o kadar önemli ki yanlış sokağa girmesin, vakit kaybettirmesin, somut ve soyut zararları azaltsın diye .. çok faydalı bir yazı olmuş. Kaleminize çok sağlık

    YanıtlaSil
  19. Tam da yeni bir mont ne güzel olurdu, yeni modeller çıkmış diye düşünürken karşıma çıkan yazı.. İnsan kendini nasıl da manipüle ediyor.. ihtiyaç mı istek mi? Bu ayrımı yapabilmek gerçekten çok önemli.. Emeklerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir anlatım... Ne yazık ki gerçekle sahtenin birbirine girdiği ve çoğunlukla sahtenin süslü püslü oluşundan kazandığı bir dünyadayız... kazanarak kaybettiğimiz.. şekilciliğe o kadar çok takılıyoruz ki içeriği merak dahi etmiyoruz. Şekilciliğe kapılımca istekler ve ihtiyaçlar ayrımını yapsak bile kendimizi kandırıyor, isteğimizi mantıksallaştırıyoruz... kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  21. İnsanoğlunun amacı tektir. Keşke bilselerdi…

    YanıtlaSil
  22. Bizde olmayan imkanların derdine düştüğümüzde, var olan imkanlarımızın faydasını göremiyoruz ve gergin dış dünya beklentili biri olmaya başlıyoruz.. Emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  23. Günlük hayattan elle alınmış çok beğendim ❤️❤️

    YanıtlaSil
  24. Telefonlar, bilgisayarlar bizim için bir iletişim aracı olmalıyken, iletişim amacımız haline geldiğinde işte o zaman sıkıntı başlıyor. Araç ile amaç karışınca insanın tüm yaşamı karışıyor gerçekten...

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş... Birleşmenin önemini çok güzel ifade etmişsiniz. Ne demişler birlikten kuvvet doğar. İnsanlar ne kadar çok bildiğini iddia etse bile bilmiyordur. İnsanın bazen insan olduğunu hatırlaması ve bazı konularda bilmediğini fark edebilmesi gerekir. Eğer Efe hakkında bilmediğini fark etmeseydi Nermin, yuvaları yıkılabilirdi. Bazı farklılıklar güzeldir...

    YanıtlaSil
  26. İstek ihtiyaç farkını herkes bildiğini iddia eder. Farkını bilmek basit ve herkes yapabilir gibi durur ama durum böyle değildir. İstek ve ihtiyaç farkını herkes ayırt edebilir olsaydı insanlara icra gelmezdi. Bu basit görünen durum insana rızkını boşa gitmesini önler. Bazı bilgiler ne kadar basit dursa da aslında çok önemlidir...

    YanıtlaSil
  27. İstek ihtiyaç farkını herkes bildiğini iddia eder. Farkını bilmek basit ve herkes yapabilir gibi durur ama durum böyle değildir. İstek ve ihtiyaç farkını herkes ayırt edebilir olsaydı insanlara icra gelmezdi. Bu basit görünen durum insana rızkını boşa gitmesini önler. Bazı bilgiler ne kadar basit dursa da aslında çok önemlidir...

    YanıtlaSil
  28. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş... Birleşmenin önemini çok güzel ifade etmişsiniz. Ne demişler birlikten kuvvet doğar. İnsanlar ne kadar çok bildiğini iddia etse bile bilmiyordur. İnsanın bazen insan olduğunu hatırlaması ve bazı konularda bilmediğini fark edebilmesi gerekir. Eğer Efe hakkında bilmediğini fark etmeseydi Nermin, yuvaları yıkılabilirdi. Bazı farklılıklar güzeldir...

    YanıtlaSil
  29. Hayatın içerisinde ANLAM yüklediğimiz şeylerin gerçeği sahi nedir ?
    Gerçek mi sahte mi ? Emeğinize sağlık 💌

    YanıtlaSil
  30. Hayaller ve hayatlar nasıl da yanılıyor insanoğlu

    YanıtlaSil
  31. İhtiyaç ve isteği ayrıştırmamızı sağlayan yazı olmuş emeğinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  32. Hayaller ve hayatlar. İnsanlar hayallerine ulaştığında mutlu olacaklarını zannediyorlar. İstediği telefonu alınca anda mutlu oluyor oluyor da bu anlık mutluluk çok çabuk geçiyor. Mesele: ne olursa olsun, bitmeyen bir mutluluğa sahip olmak.

    YanıtlaSil
  33. Sadece dışarıya daha farklı veya daha iyi görünmek için yapılan alışverişlerden yola çıkılarak aslında hayatımızın her noktasında yaşadığımız basit ama bize karmaşık görünen problemler sade ve öğretici bir dil ile anlatılmış. İnsanlar ihtiyaçlarım adı altında ne kadar har vurup harman savurduğunun farkında değil. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  34. İstek ve ihtiyacı ayırmanın önemi… Mutlu ve başarılı olmaya ulaşmanın sırrı imkanlara ulaşmak gibi düşünmemiz… Bütün bunları yaşantımızdan yansımalarıyla anlatan etkileyici bir yazı olmuş. Emeği geçenlerin ellerine sağlık. Araçları amaç yapmadığımız, gerçek amacımıza göre yaşayacağımız bir ömür dileğiyle…

    YanıtlaSil
  35. Cok basarili bir yazi emeginize saglik

    YanıtlaSil
  36. İnsan,sonuçta unutan.Kolayca unuttuğu gibi herşeyi, gerçek amacınıda unutunca somutlaşıyor hedefleri doğrultusunda..İsteklerimizi, hedeflerimizi doğru amaç uğrunda dizayn edebilelim inşallah.

    YanıtlaSil
  37. Hayatta; kapsayıcı ve tek bir amaç belirlediğimizde, sahteliklerden kurtulabilmemiz ancak mümkün olabilir..
    Emeği geçenlerin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  38. Konu çok faktörlü gibi görününce yorumlarda dahi bunun sebebi şudur, bunun suçlusu budur diyenler olmuş. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Yazının finaline kocaman bir tebessüm bırakmışsınız "Eee" Rabbim fark edenlerden, toparlananlardan eylesin.

    YanıtlaSil
  39. Emeğinize sağlık. Bilgilendirici bir içerik olmuş. ❤️

    YanıtlaSil
  40. Anlamlı ve anlaşılır bir yazı.İnsanoğlunun içine düştüğü son durumu güzel özetlemiş.İnsan kendi değerini unutmuş.İlk defa ele geçireceği bir madde ile kendine değer katacağını sanıyor.Bir zaman sonra aldığı madde de gözünde değersizleşiyor.Kendine değer katacak başka maddeler peşinde koşmaya başlıyor tekrardan..İnsan aslına dönmeli,özüne dönmeli.İçindeki cevherin farkına varmalı,onu açığa çıkarmalı asıl olan...

    YanıtlaSil
  41. Ellinize sağlık bügün insanlar yoran mutusuz kendileri bu yükler yülemesi. Oysa dediniz gibi istedikler sonuçu için acele etmese zincirleri kıra kıra gitse sebepleri uluştursa hayalların ötesine geçerler!

    YanıtlaSil
  42. Tamda telefon bakarken malum markanın fiyatlarına bakarken böyle bir yazı:):):) iyi geldi…:) Rabbim gerçeği gören isteklerini yönetebilenlerden olmayı nasip etsin🤲🏻🤲🏻

    YanıtlaSil
  43. Gerçek amacımızı unutmamamız duasıyla...

    YanıtlaSil
  44. Hayallerimizin ötesine geçebilmek ümidiyle ..

    YanıtlaSil
  45. İnsanlar bağımlı oldukları kadar durağanlaşır. Durağanlaştıkça insan hareketten uzaklaşır. Hareketten uzaklaşan kişi üretimden daha çok tüketir. Para ise çok tüketilen şey, sonunda haciz gelir. Haciz gelince elindeki imkanlardan, faydadan uzak kalır. Kısacası insan ne ekerse onu biçer. Bağımlılığından kurtulduğun kadar üretir insan ve tüketimden uzaklaşmanın yolu üretimin çok olmasıdır.

    YanıtlaSil
  46. Birçok özelliğini bilmediğimiz, kullanmaya bile fırsatımız olmadığı birşeye neden o kadar para veririz, neden geceden kuyruğa gireriz, düşünmak aklımıza bile gelmez ...

    YanıtlaSil
  47. İhtiyacımız olmayan o kadar çok şeyi ihtiyaç zannetmişiz ki! Bunu fark ettiğimizde hayattan keyif almaya başladık... Fark ettirenlerden ALLAH razı olsun... Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  48. Görünen kısmı ile görünmeyen kısmı aynı değil. Aldanmayalım her şeye... Dikkatimizi dağıtmak için tuzak bunlar... Hedefi olan insanlar böyle şeylere takılmazlar....Elinize sağlık.... Güzel yazılarınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  49. Allahverdiyeva Xumar26.03.2024 15:13

    İşte hayattakı en büyük yanlışımız ihtiyaç ve istek arasındaki farkı bilmemek. İsteklerimizi ihtiyaç zanetmek.

    YanıtlaSil
  50. İnsanoğlu gerçek amacı için çaba sarfetmeli. Gerçek amaca sıkıca tutunabilenlerden olalım inşAllah.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  51. Aslında çözüm basitte gizli. İstek mi, ihtiyaç mı sorusuna doğru cevap verince gerginliklerde bitiyor. Bunu yapamadığımız zaman çok isteyerek aldıklarımız, bir süre sonra umurumuz da bile olmuyor. Farkındalık sağlayan bu yazı için sonsuz teşekkürler. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  52. İstek ihtiyaç farkını herkes bildiğini iddia eder. Umarım ayrıştırabilenlerden oluruz...

    YanıtlaSil
  53. Ayşe Budak5.11.2024 17:38

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski