İLMEK İLMEK TÜRKİSTAN

 

İnsanın hayatı, yaşadığı coğrafyaya göre mi şekillenir? Yoksa yaşadığı coğrafya mı hayatını şekillendirir?

Şimdi insanlara sorulsa nerede yaşamak isterlerdi?

Okyanus kenarı, Alp’lerin etekleri, Toroslar, sıcak kumsallar…

Yoksa tam da bulundukları yerde mi?

Kimileri sıcak, kimileri soğuk iklim tercih ederken….

Kimileri de belki sadece kuzey ışıklarını seyretmeyi tercih eder…

Şu an hangi coğrafyayı tercih ederdik?

Yaşadığımız coğrafya mı, orada yaşananlar mı bizim için önemli olurdu?

Dünya üzerinde birçok coğrafya ve ayrı ayrı öyküler vardır. Her biri birçok olaya şahitlik etmiş. Kimi topluluklar rahat, kimileri ise korku ve kaygı ile yaşamıştır. Bu coğrafyalarda yaşananlar insanların bugününü etkilemiş ve yarınlarını da etkilemeye devam edecektir. Neler yaşanmış? Hangi sebepler oluşturulmuş? Neden bu yaşananlar bu kadar etkili olmuş?


Eski tarihi ile bir coğrafya…Türkistan

Türkistan ülke değil, Kazakistan’da bir eyalettir. Türkistan, batıda Hazar Denizi, doğuda Altay ve Altın Dağları ile sınırlıdır. Güneyde Horasan Karakurum Dağları, kuzeyde Ural Dağları ile Sibirya’ya kadar uzanmaktadır.

Türkistan, insanları, iklimi ve tarihi ile çeşitli özelliklere sahiptir. Bazı kaynaklarda eski adı Kaşgar olarak geçer.

İpek yolu ticareti, doğal kaynakların çok olması, korku salan büyük liderlerin de bu coğrafyaya olan ilgisini arttırmış. Şehrin konumu büyük dağların arasındaki geçitleri de şehrin ilgi çekmesine sebep olmuştur.

Bu coğrafya ile ilgilenen bazı liderlerler öyle liderlerdi ki en önemli özellikleri acımasız olmaları ve insanlara korku vermeleriydi.

Bu liderlerden bir tanesi sefere gitmeden saldırıda bulunacağı yerlere kendi adamlarını yerleştirirdi. Bu yardımcılarından da detaylı bilgi toplardı. Aynı zamanda toplulukların içine kendine hizmet eden kişileri saklardı. Bu sayede iç çekişmelere de sebep oluşturur, rakibini zayıflatırdı.  İnsanları ve gireceği yerleri en zayıf noktalarından yakalardı. İçeriden birbirlerine düşürür böylece toplulukların birliklerini bozardı. Tüm bunları ciddi bir disiplin ve planlama ile yapardı. İnsanları istediği gibi yönetip istediklerini alırdı… Nasıl mı?

Topluluklar ancak korku ve kaygısını doğru yere yerleştiremediğinde ve birleşemediğinde kolay yönetilebilir olur. Korku ve kaygılar ortak ve doğru yerde değilse insanları birleştirmez. Kişilerin bireyselleşmesine ve ayrışmasına sebep olur. İnsanlar kendi derdine düşerse, çözülmeler başlar ve güç kaybederler. Halbuki yaşam birleşme üzerine kurulu bir sistemdir. Aynı çoklu dal parçaları bir aradayken kırılmazken, tek kaldıklarında kırılması gibi… İnsanlarda dal parçaları gibi saflarını sıkılaştırdığın da birleşen olduklarında dağılmazlar. Böyle olunca hiçbir kayıp, acı o toplulukları, aileleri  ayıramaz.

Tek kalmış dallar gibi kırılmadan, hayırda ve faydada nasıl birleşen olabiliriz?

İnsanları bir arada tutan şey ne olabilir? Birlik beraberlik, sevgi… ilişki… bir araya getiren, toparlayan, sınırları ile kapsayan bir SUR belki…belki de ortak yemek yenilen bir KAZAN... Belki de ortak hedef için atılan ilmeklerden oluşan bir El dokuma HALI...

‘’Sur örmek’ sözü dünyamızda çok eskilere dayanır. Maddi ve manevi birlikteliğin, birleşmenin, korunmanın sembolüdür. El dokuma halılarda da ipliklerin birleşiminden oluşan bir birliktelik görüyoruz. Aynı yolda aynı hedef için atılan her ilmek ipleri ve insanları birleştiriyor. Ve bu birlikteliği koruyan iplerin dağılmasını önleyen halının kenarlarında bordurlar vardır. Öyle bordurlarlar ki en sağlam ilmekler burada atılır, birleştirilen ipler dağılmasın, her baskıya rağmen çözülmesin, gevşemesin, dağılmasın diye.. Bu ülkelere en iyi örneklerden biri de Türkistan’dır. Tarihte el halısı dokumacılığını en iyi yapan şehirlerin başında gelir. Birileri dokuma tezgahında birleşmiş, birileri halı ticareti yaparak birleşmişlerdir.

Halk tarih boyunca toplu buluşma günlerinde kendi sınırlarının içinde, ortak buluşma alanlarında bir araya gelir ve paylaşımlarda bulunurlardı. Beraber yemek yemişler otağ çadırlarında, beraber ticaret yapmışlar, beraber kilim, halı dokumuşlar ve ortak kazanç için diğer kervanlara satmışlardır. Ortak paylaşımlar olan yeme, içme, eğlenme, ibadet, ticaret gibi her işi birlikte yapmaya gayret etmişlerdir. Böylece sınırlı alandaki ilişkilerini sağlamlaştırmışlardır. Sınırlandırılmış bu alanlarda birlik olmanın, birleşen olmanın önemini bir kez daha bizlere göstermişlerdir.

Günümüze baktığımızda ise bizler ortak paydada birleşemiyoruz… Evlerimizde, iş yerlerimizde, akrabalarımızla, arkadaşlarımızla güçlü birliktelikler kuramıyoruz. Bizleri bir araya getirecek olan sevgi, kazanç, acı, keyiflerimiz çok az kaldı artık. Birleşebilmek için ortak isteklerimizin olması gerekir, aynı yöne bakmak gerekir. Bu kazanımları ortak bir alanda toplayacak, bizlere sınırları çizecek ilişkilerimizde surlar, bordurlar gerekli. Bu sınırlar sayesinde daha sıkı ilişkiler, soyut bağlar kurabiliriz. Aynı evde yaşıyoruz, aynı işte çalışıyoruz ancak amaçlarımız ve isteklerimiz aynı değil. Çoğumuz kendi bireysel hayatımız ile ilgileniyoruz. Halbuki hayatı ANLAMLI kılan birleşebilmektir. Benzer şeyleri sevip, benzer şeylere beraberce gülebilmektir. Böyle olursa tüm korkulara, kaygılara karşı birlikte göğüs gerebiliriz. İnsan ancak ortak şeylere ihtiyaç duyarak aynı yerde birleşebilir. Aksi halde insanlar ve toplumlar arasında ayrışmalar olur, korku ve kaygı ile yönetilebilir hale gelirler.

Bu hayatta insan neden korkar?

  • İnsandan?
  • Zalimden?
  • Terk edilmekten?
  • Sevilmemekten?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Aynı amaç doğrultusunda insanlar birleştiğinde daha güçlü olurlar. Çünkü yaratılanlarda birleşen olmak birden güçlüdür.

Korkumuza rağmen ne tepki veriyoruz? Kaçıyor muyuz, korkularımız ile yüzleşiyor muyuz?

Bu zamana kadar kaçarak hangi problemleri değiştirebildik?

Hayat sonuçlara değil, verdiğimiz tepkilere geri bildirim verir.

Tüm bunlar için hangi coğrafyada olduğumuzun bir önemi yok. Önemli olan hangi durumda hangi tepkileri verdiğimizdir.

Kıtlıkta, bollukta.

Hastalıkta, sağlıkta.

Öfkede, mutlulukta.

Hangi tepkileri veriyoruz?

Önce düşünelim, tanımlayalım...

Yıllar önce Dünyada yaşananlar, bugün hala yaşanmakta.

Dünyada neler yaşandı?

İnsanlar nasıl tepkiler verdi?

Nerelerde zorlandı, nereleri kolay geçtiler?

Nasıl geçtiler? Yöntemleri nelerdi?

Türkistan... Benzer insanları çevreleyen, onları ilmek ilmek birleştiren dokunan halıda ki ipler gibi birleştiren.

Korkmadan, tüm cesareti ile.

Selin önünde yıkılmaya yüz tutmuş bir sur, bir duvar gibi.

Vazgeçmeden ve hala ayakta...


Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Kim Kimdir?

İlişkilerde Ustalık Nedir?

Başarı Psikolojisi Nedir?




 

 

59 Yorumlar

  1. Zihinlerimizde oluşturulmaya çalışılan sahte algıyla bireyselliğin güç gibi gösterildiği bir ortamda gerçek gücün ancak ortak hayat, amaç ve hedeflerle elde edilebileceğini anlatan keyifli bir aktarım olmuş. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Birleşen olmak birden güçlüdür… Bu süreçte hepimiz için anlamlı bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık…Korkularımızı kaygılarımızı doğru yere konumlandırabiliriz inşallah bizlerde.. Birleşebilenlerden olma ümidi ile…

    YanıtlaSil
  3. Birleşen olmak birden güçlüdür… bu süreçte çok anlamlı bir yazı olmuş, Kaleminize sağlık…. Birleşebilenlerden olma ümid ile

    YanıtlaSil
  4. Birleşen olmak. Ne kadar güzel iliskilendirilip anlatılmış. Hayatın içinde etrafımıza baktığımızda da hep birleşenler ilerliyor. Bir yere varabiliyor. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Unuttuğumuz değerlerimizi yeniden hatırlatan, birlik ve beraberliğe olan ihtitacı hatırlatan güzel bir yazı. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. RABBim beyazda birleşenlerden olabilmeyi nasip etsin… emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Emeklerinize sağlık çok anlamlı etkileyici ve farklı bir yazı olmuş 😊
    Gerçekten hangi durumlarda nasıl tepkiler veriyoruz? Kaçıyor muyuz savaşıyor muyuz? Bu yazı kendimle yüzleşmek gibi..Kaygı ve korkuları doğru yere yerleştirebilmek... Hayırda birleşmenin önemini bir kez daha anladım..SUR ÖRMEK.. ilk defa duydum ama iyi ki duydum..İnşallah bizlerde kendi surlarımızı ilmek ilmek örebilenlerden oluruz..Disiplinle,sımsıkı, sevgiyle, iyilikle, hep beraber, birlikte, birleşerek..

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar az bildimi bana tekrar hatırlattı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Maşallah Ne güzel yazdınız güçlü olmanın önemli bir şifresi .. somutta ve soyutta bileşen olmak aynı hedefe koşmak. Ne kadar kaliteli ve sağlam bir iş ortya çıktığını görüyoruz.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Bazen insanlar biri sıkıntı yaşasa bile ve buna tanık olsalar bile karışmadan sessizce ayrılıyorlar. Hâlbuki yapmaları gereken tam sıkıntı anında birleşmek. Düşünsenize iyi günde herkes yan yanadır ve o zaman fark eden kötü günde birlik olmaktır. Sanırım insanı insan yapan, iyi kılan tam olarak bu.

    YanıtlaSil
  11. Korkumuza rağmen ne tepki veriyoruz? mesele bu. Kaleminize çok sağlık 🪻

    YanıtlaSil
  12. Korkmadan, tüm cesareti ile.
    Selin önünde yıkılmaya yüz tutmuş bir sur, bir duvar gibi.
    Vazgeçmeden ve hala ayakta... Birlikte daha da güçlenerek..

    YanıtlaSil
  13. İnsanı düşündüren çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize ve kaleminize sağlık. Hayırda ilmek ilmek birleşenlerden olmak dileğiyle…

    YanıtlaSil
  14. Bir olmanın ne kadar önemli olduğunu, birlik olmuş azgınlığın dağınık haldeki çoğunluğa neler yapabileceğini tekrar hatırlamış oldum. Henüz kendimizle bir olma yolunda mesafe katetmeye çalışırken toplumsal olarak birlik olabilmek ne kadar kolay orası da ayrı bir muamma zaten. Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  15. Birlik beraberlik, sevgi… ilişki… bir araya getiren, toparlayan, sınırları ile kapsayan bir SUR belki… Kendi surlarımızı ilmek ilmek örebilmek temennisiyle.. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Elinize emeğinize sağlık doğru ve gerçek bilgiyi gerçekte birleştirici gücü bize hatırlattığınız için ALLAH razı olsun .

    YanıtlaSil
  17. Korkmak… neyden ve kimden? İnsan okurken düşünüyor, düşünürken irdeliyor, irdelerken anlıyor… Ne kadarda yanlış şeylerden korkuyor ve yanlış tepkiler veriyoruz… Yaratılmış olandan korkuyor. Arkasındaki gücü unutuyoruz. Neyden korkmamız gerektiğini daima hatırlamak dileği ile … emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. “Halbuki hayatı ANLAMLI kılan birleşebilmektir. Benzer şeyleri sevip, benzer şeylere beraberce gülebilmektir.”
    Farklılıklara odaklandığımız şu dönemde tam duymaya ihtiyacımız olan bir cümle… kolay olan ayrışmakken birleşebildiğinde insan neleri başarabildiğine kendi bile inanamıyor…

    YanıtlaSil
  19. Emeğinize sağlık. Bir olmak bu kadar güzel anlatilabilirdi.

    YanıtlaSil
  20. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  21. Bu kadar bireyselleştiğimiz bir zamanda birleşmek aslında ne kadar önemliymiş.. hayatı ANLAMLI kılan birleşebilmek, Benzer şeyleri sevip, benzer şeylere beraberce gülebilmek gerçekten. Böyle olursa tüm korkulara, kaygılara karşı birlikte göğüs gerebiliyoruz. İnsan ancak ortak şeylere ihtiyaç duyarak aynı yerde birleşebilir. Aksi halde insanlar ve toplumlar arasında ayrışmalar olur, korku ve kaygı ile yönetilebilir hale demek ki insan tek olunca geliyor.. Hayırda birleşebilenlerden olabiliriz inşallah..

    YanıtlaSil
  22. Ortak sevdiklerimiz, ortak iyilikler için birleşmek bizi BİR olanın gücüne götürecektir. Böylece gerçek gücün kaynağına ulaşabiliriz. Allah birbirlerine bir binanın tuğlaları gibi saf bağlayarak mücadele edenleri sevdiğini söylemiyor mu zaten?
    ‘Birleşen olmak birden güçlüdür’
    Bu günlerde en çok da ihtiyacımız olan. Ellerinize emeğinize sağlık, faydalı oldunuz 🤍

    YanıtlaSil
  23. Emeginize saglik

    YanıtlaSil
  24. Bütüne fayda sağlamak ve bir olmak.. kaleminize emeğinize sağlık… teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  25. Kimseye muhtaç olmamanın bir meziyet kabul edildiği bugünlerde özgürlük adı altında yanlızlaştırıldığımızı farketmeden yaşıyoruz. Omuz omuza vererek göğüs germek zorluklara. Birlik olmak en çok ihtiyacımız olan şey...

    YanıtlaSil
  26. Herkesin okuması gereken bir yazı. Harika...

    YanıtlaSil
  27. Bir cok mesaj vermissiniz ama ilk çıkarttığım Birlikten kuvvet doğar sözünü açıklayan ve hatırlatan bir yazı olmuş kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  28. Kimseye muhtaç olmamanın meziyet zannedildiği şu günlerde , özgürlük adı altında yalnızlaştırıldığımızı farketmeden yaşıyoruz. Niyetlerimizi tazeleyip, azın kıymetini bilerek cümlelerimizin başındaki "Ben"i kaldırıp "Biz"i koymaya başladığımızda herşey nasıl da anlam kazanacak göreceğiz.

    YanıtlaSil
  29. Güzel bilgiler edinebildiğimiz, sıcacık bir yazı olmuş.
    Birleşenlerden olabilmek duasıyla..

    YanıtlaSil
  30. Toplumda kültürün ilmeklerinin sıkı örülmesi, iyi bir yaşam yolunda, iyi insan olmak hedefiyle birlik olmak... ister bize göre egzotik bir cografyada olsun, ister kendi sokağımızda, okulumuzda, ofisimizde, evimizin oturma odasında, her yerde geçerli bir mutluluk reçetesi, başarı ölçüsü...
    Elinize saglik, tesekkurler..

    YanıtlaSil
  31. Hayat zor bir yer ve bizde sanki rüzgara karşı olmak zorundaymışız gibi algılıyoruz. Aslında basit bakınca ne kadar sade … Bizden beklenen ve istenen şey aslında ne kadar da kolay.
    Farklı bakışlar sağladı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  32. Samimi bir makale çok güzel...

    YanıtlaSil
  33. İnsanı tanımak coğrafyayı tanımak, coğrafyayı tanımak insanı anlamak demiyorlar boşa..elinize sağlık çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  34. Ben değil biz diyebildiğimiz... Kendimizin değil karşı tarafın faydasını düşünebildiğimiz zaman gerçeği anlayabileceğiz... Umarım geç olmaz.

    YanıtlaSil
  35. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  36. Birleşebilmek.. ne önemli bir kavram... düşününce ne kadar da doğru... ne zaman Birleşemiyoruz, sorunlar hep o zaman başlıyor... Düşündürücü güzel bir yazı.. yazanın ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  37. Birleşebilmek.. ne önemli bir kavram... düşününce ne kadar da doğru... ne zaman Birleşemiyoruz, sorunlar hep o zaman başlıyor... Düşündürücü güzel bir yazı.. yazanın ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  38. Bir olunca güçleniyor insan... Kendi yorulduğunda harekette olanları görünce devam ediyor. Korkularımızdan kaçıyor muyuz yoksa yüzleşiyor muyuz onlarla.. emeklerinize sağlık 👏🏻🍀

    YanıtlaSil
  39. Günümüz dünyasında bireyselliğin ziihinlerimiz de popülerleştirilmete çalışılması ve bununla birlikte insanların günden güne daha mutsuz hissetmeleri… Birleşen olmak bir olmaktan güçlüdür halbuki.. tam da bu dönemde çok anlamlı bir yazı olmuş. Kendimizi ve çevremizi tanıdığımızda aslında farklılıkların bizi ne kadar zenginleştirdiğini görebiliyoruz. Birleşenlerden olabilmek ümidi ile…

    YanıtlaSil
  40. İnsan birleşince güçleniyor. Bir olmak tek olmak değildir aslında güzel anlamlı bir yazı olmuş 🍂

    YanıtlaSil
  41. İnsan tek başına ne kadar kırılgansa birleşince o kadar sağlam. Bir olmak, birleşen olmak insanın ruhuna da bedenine de şifa sanki... Birlikte adım atmak... Düştüğün yerden birlikte çıkmak. Birinin bilmediğini ötekisinin bilmesi ve tüm birleşenlerin aynı bilgiye sahip olabilmesi. Böylece birinin düştüğü o çukura diğerinin düşmemesi... Fayda verenlerlerle birleşebilmek dileğiyle... Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  42. birleşince önümüzdeki yol daha da kolaylaşıyor… samimi ve faydalı bir yazı olmuş emeklerinize sağlık…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didem ileri17.01.2024 20:20

      Birleşebilmek bazen bir iplikle, bazen bir kültürle bordürler ise sınırlarımızla anlatır bizi bize…
      Öyle bordurlarlar ki her sağlam ilmekler burada atılır, birleştirilen ipler dağılmasın, her baskıya rağmen çözülmesin, gevşemesin, dağılmasın diye..Kaleminize yüreğinize gönlünüze sağlık..

      Sil
  43. Korku ve kaygılarını doğru yere yerleştirebilen hayırda birleşen bir topluluk olmak dileğiyle. Ellerinize emeklerinize sağlık çok güzel bir yazı.🌸

    YanıtlaSil
  44. O kadar faydali bir yazi olmuş ki yüreğinize sağlık, günümüzde yaşanılan sorunları teşhis ve çözüm önerileriyle herkesin okumasi gereken bir yazı rabbim birleşenlerden eylesin.Ortak amaclarda

    YanıtlaSil
  45. Bir değil birleşen olmak. Şu zamanda unutulan değerleri hatırlatan bu yazı için sonsuz teşekkürler. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  46. Bir olabilmek için birleştirmek nasıl da özenli anlatılmış. Tebrik ve teşekkür ederim yazıyı yazan arkadaşlara. Yüreklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  47. İnsan her öğrendiğiyle ne kadar az şey bildiğinin farkına varıyor. İnsanların bireyselliği itilip yanlızlaştırılmaya çalışıldığı sahteliğin varolduğu dünyamızda birleşmenin önemi keyifli bir dille aktarılmış. Emeklerinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  48. Umarım birleşenlerden olabiliriz. Geçmişte insanlar bundan dolayı daha mutluydular…

    YanıtlaSil
  49. Emeginize saglik...

    YanıtlaSil
  50. Elinize emeğinize sağlık . En çokda ihtiyacımız olduğu bu zamanlarda birleşmenin yanlışı doğruyu ayrıştırmanın önemi hatırlatan ,bir ayna olmuş yazılanlar . Kaleminize sağlık .

    YanıtlaSil
  51. Yüzyıllardan gününüze zihinsel bir yolculuk yaptım sayenizde ….geçnişten günümüze korku psikolojisi ile toolymları ve insanları yönetme kınusunda pek de değilen birşey yok anlaşılan.Korkularımıza rağmen cesarer gösterebilmek ve iyilikte birleşmek ümidiyle .Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  52. Birleşebilmek ne kadar da kıymetli bu hayatta...

    YanıtlaSil
  53. Bizi aile olarak, toplum olarak da biraraya getiren görünmez bağlar vardır. Bireyselleşme başladıkça da hem ailemizde hem de toplumda o bağlarımız birer birer kopuyor. Bağlarımız ne kadar güçlü olursa birilerinin yanlış bir şekilde yönetmesinin de önüne geçmiş oluruz.

    YanıtlaSil
  54. Meliha Tükenmez12.03.2024 00:19

    Hedefler ve amaçlar farklı olunca bireyselleşmiş topluluklar oldu. İnsan ne için bu dünyada olduğunu bir hatırlasa ne güzel olacak... Elinize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  55. Allahverdiyeva Xumar26.03.2024 15:15

    Aynı amaç altında birleşen ola bilmek ne kadar kıymetli.

    YanıtlaSil
  56. Aynı amaç için aynı safta kalabilenlerden olmak duasıyla
    Teşekkürler. 🙏🏼

    YanıtlaSil
  57. Kaleminize sağlık, umarım bir olabilenlerden olabiliriz

    YanıtlaSil
  58. Birleşen olmak birden güçlüdür.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski