Doğayla Uyum İçinde

 

 

Doğayla Uyum İçinde

Dünyada sayısını bilmediğimiz, hatta çoğunun varlığından bile haberdar olmadığımız birçok canlıyla birlikte yaşıyoruz. Her biri kusursuz bir düzen içinde sürekli ÜRETİM yaparak insanın faydasına hareket ederler.

Faydalarının bazıları gözle görülür, bilinir. Bazı fayda verenler ise, arka planda çalışan gizli kahramanlardır. Ama baktığımızda doğayla uyum içinde fayda vermeye sürekli devam ederler.

 “UYUM; bulunduğu ortamda var olmayı sağlayan şeydir.” der Deneyimsel Tasarım Öğretisi...

Bunu görebildiğimiz en güzel örneklerden biri de hayvanların yaşamlarıdır. Kusursuz bir uyum içinde, her biri hedefi doğrultusunda ÜRETİM yaparlar.

İnsanın deneyim transferi yaparak uyumlu olmayı öğrenebileceği en iyi örnekler, doğadaki canlılarda mevcuttur.

Bir tarafta uyum konusunda sorun yaşayabilen insanoğlu, diğer tarafta doğada uyum içerisinde yaşayan hayvanlar.

Bir fil ile karınca birlikte uyum içinde yaşarlar. Ya da bir panterle bir kelebek... Kuşlar, kediler, köpekler, sürüngenler, yırtıcılar ve aklımıza gelmeyen doğadaki tüm hayvanlar... “Ne kadar farklı dünyaları var insanlardan” diye düşünüyoruz çoğu zaman. Oysaki kusursuz bir uyum, muhteşem bir düzen tıpkı insanların dünyası gibi...

Peki insanlar ilişkilerinde neden uyum sorunları yaşıyor olabilir?

Anlaşamadığımız, anlayamadığımız ilişki süreçlerimiz var. İnsanı ilişkilerinde üst seviyeye çıkaran şey uyumlanabilme marifetidir.

Halbuki en zıt karakterdeki insanlarla beraber yaşayabilmek, faydada iletişim kurabilmek ne güzel bir kazançtır. Zıtlıklar ihtiyaçlarımızı giderebilecek uyumu verir bizlere. Filin en çok beslendiği fayda gördüğü otlar, karıncanın gübresi ile olan otlardan oluşur. En büyüğün ihtiyacını, en küçüğün gübresinden elde etmesi doğanın nasıl zıtlıklara kazanç verdiğini gösterir bize.

Düşündüğümüzde onlarda açlıklarını gidermek için mücadele verirler. İnsanoğlu gibi uyumak için güvenli  alanlara ihtiyaçları var. Yavrularını doyurabilmek için risk alırlar, vazgeçmezler, yuvaya eli boş dönmemek için mücadele ederler. Yavrularını, kendi başlarına yiyeceklerini bulana kadar korur kollarlar.

Bizdeki sevgiyi, merhameti, korkuyu, kaygıyı ya da zarar verebileceğimizi hemen hissederler. Kendilerini savunmaya geçerler, tıpkı insanoğlu gibi. Hayvanlar da emin olmak isterler.

“Bu bana fayda mı verecek yoksa zarar mı? Ne yapmaya çalışıyor olabilir?”tanımlamak ister...

İnsan da öyle değil midir? Güvenmek ister. ’’Doğru yerde miyim, güvende miyim?” diye düşünürüz. Zaman verir, izleriz ve emin olduktan sonra da ilişki kurmak için harekete geçeriz.

Ortak yanlarımız olduğu gibi farklılıklarımız da var..

·                        Bizlerin mevsimlere göre farklı özelliklerde kıyafetler giymemiz gerekirken, onların her mevsime uyumlu özel derileri ve tüyleri vardır.

·               Konuşamazlar ama dertlerini her halleriyle anlatmayı bilirler. Biz de onlardan,  aslında iyi bir iletişimin tek yolunun konuşmak olmadığını görürüz.

Bazılarının gece görüşleri vardır. Ne kadar karanlık olursa olsun görebilirler. Koku duyuları ise insana göre çok yüksektir. Öyle ki; sahibinin kokusunu sokağın başından itibaren alabilirler. Bir yiyeceği önce koklarlar, kokusundan anlar ve bozuksa yemezler. Bazılarının çok kuvvetli hisleri vardır. Dışarıdan gelebilecek tehlikeleri saldıkları koku ile hissederler.

İnsanlara birçok konuda deneyim transferi yaparlar. Baktığımızda doğadaki tüm hayvanların bir anlamı, faydaya yönelik bir görevi vardır.

      

Sabah uyandığımızda bir kuş sesi bizi dinlendirip, huzur verir. Onunla aramızda bir mesaj alışverişi, paylaşım oluşur. Dolayısıyla aramızda bir iletişim başlar.

Deneyimsel Öğreti der ki; konuşmak iletişimin bir parçasıdır, kendisi değildir. Konuşmadan da iletişim kurmak mümkündür. Duruşumuz, bakışımız, oturuşumuz, bir yerde bulunmamız ya da bulunmamamız... Her şey aslında bir mesaj içerir, ortamla uyumlu mesajlar verdiğinde fayda başlar...

Hayvanların da gözleri vardır ama insanın bakışlarından farklıdır. Kediler miyavlar, kimi zaman sert kimi zaman yumuşak tonlama ile ses çıkarırlar. Her ihtiyaca uyumlu sesler çıkarırlar. Kuşlarda da tonlama, kanat çırpma  vardır. Çıkardıkları sesler, kanatlarının duruşu ile uyumlu mesajlar verirler.

Her canlı yaratılışına uygun, ihtiyacına uyumlu olarak bir mesaj verir. Kendi ihtiyacını karşılarken aynı zamanda fayda verirler. Bir çiçek görüntüsüyle bulunduğu yere güzellik katar. Aynı zamanda da yaşamın döngüsüne hizmet eder.

Nasıl ki her canlı ihtiyaç gideriyor ve bir fayda sağlıyor. İnsan da ihtiyaç giderdikçe faydalı olur.

Ve böylece insan bunu yaparak hayatını daha anlamlı hale getirir.  Yeter ki ihtiyaca uyumlu faydalar verebilsin...

İnsan ÜRETİMDE olup ihtiyaç giderdikçe gerçek MUTLULUĞU bulur, fayda sağlamaya başlar...

Bulunduğu ortama... İnsanlığa... Ailesine...

Yaşadığı döneme...

 

28 Yorumlar

  1. Uyumlanabilmek… Ne kıymetli marifet… Farkındalık dolu bir yazı olmuş elinize sağlık.. İhtiyaç görenlerden olabilme ümidi ile…

    YanıtlaSil
  2. Uyum olunca hayatta denge oluyor gerçekten.. Kızgınlık, acelecilik yerini dinginliğe sakinliğe bırakıyor. İnsan daha mutlu hissediyor. Doğadaki canlılara bakınca anlıyor insan.. Emeklerinize sağlık 🍀

    YanıtlaSil
  3. Uyumsuz olan hiçbir şey hayatta varlığını sürdüremez. Çıkıntı olan her yerde problem olur. Bir bavula eşya koyarken bile çıkıntılı ve sert olan birşeyi yerleştirmekte zorlanırız. Yumuşak, oval olanı yerlestirmek daha kolay olur 🙂

    YanıtlaSil
  4. İnsan doğadaki en ufak ayrıntının bile birbirine uyumu gibi yaratılışına uyumlu olduğunda mutluluğun sahip olduğu somutluklar olduğu yanılgısından kurtulup ancak üretimle elde edilebileceğinin farkına varıyor. Emeklerinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  5. İhtiyaç giderirken mutlu olabilmek ve uyum. Bu sıcacık yazı için sonsuz teşekkürler. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Hep birlikte uyum içerisinde kırmadan incitmeden yaşayabilmek olmalı ömür dediğimiz hayatta kalma süremiz emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Didem ileri16.02.2024 09:23

    İnsanın uyumlanması yaşamın içinde olmasıve yaşamını sürdürebilmesi için gerekli. Uyum insana derinlik katıyor. Çok güzel ve faydalı bir yazı..

    YanıtlaSil
  8. Elinize saglik çok güzel bir yazı olmuş. İnsanın hedefine uyumlu üretim tüketimlerinin olması ne kadar kıymetli.

    YanıtlaSil
  9. Farklılıklar bizi biz yapan özelliklerimiz

    YanıtlaSil
  10. Yaratılışa uyumlu ihtiyaç giderebilenlerden olma dileğiyle… çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. Kaleminiz hic susmasin , emeklerinize saglik... uyum ve mutluluk bu kadar guzel anlatilabilir.

    YanıtlaSil
  13. Yaşamın muhteşem döngüsünde uyumun yeri ve önemi çok güzel anlatılmış.Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel çok yerinde cümleler

    YanıtlaSil
  15. Uyum sorunu ilişkilerdeki en büyük problem herkes kendisine gore uyumlanma bekliyor ve ayrışma oluyor.yureginize saglik

    YanıtlaSil
  16. Elinize emeğinize sağlık.
    Uyumlananan her şey yer edinir...

    YanıtlaSil
  17. Emeklerinize sağlık, ihtiyaç gören bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  18. UYUM... gerçekten de ne kadar önemli... üzerine düşününce.... farkındalık oluşturan bir yazı oldu... yazanın ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  19. Elinize emeğinize sağlık uyumlanıyor olmak ne güzel ne anlamlı su gibi akışkan oluyor olmak gibi...

    YanıtlaSil
  20. Meliha Tükenmez12.03.2024 01:46

    Uyum sağlamamız gerekenlerle uyumlanamadığımız zaman tam tersi durumlarla uyumlanınca işler karışmıyor mu? İnsanın ihtiyaç gidermek için uyumlanması ne kadar kıymetli... Elinize emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
  21. İnsan uygulandığında var olabiliyor. Ve insana seçim hakkı verilmiş neye uyumlanacağımızı seçmeliyiz. Gerçeğe mi, sahteye mi? Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Farklı olmak için neler neler yaptı insanoğlu…
    Uyumun önemini, keşke bilselerdi…

    YanıtlaSil
  23. Merve Ay - Uyumlanamadığımızda başlamıyor mu bütün sıkıntılar aslında.. Doğa ne güzel bir örnek, görmek isteyene. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  24. Allahverdiyeva Xumar26.03.2024 15:03

    Bir dağıcıya sormuşlar doğaya meydan okuyarak nasıl başardın? Cevap vermiş: Meydan okuduğum için değil aksine doğaya uyumlandığım için başardım. Başarmak için önce bulunduğun yere uyumlanmalı.

    YanıtlaSil
  25. Tülin Yalçın26.03.2024 23:35

    Demek ki uyumlu olmak insanın iletişiminin ve ilişkisinin kalitesini artırır. Fark etmemi sağladığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  26. İnsanoğlu dışında yeryüzüne baktığımızda yaratılan herşey uyum içersin de ve muhazzam bir iletişimi var. insaoğlu uyumsuz olduğunda ki iletişimi varlığı nasılda bozuyor herşeyi.
    Uyumlu olanlardan olabilmek duasıyla 🤲🏻

    YanıtlaSil
  27. Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  28. İletişimde uyum... Her başarının ön koşulu...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski