MEVSİMLER VE DÖNÜŞÜM

 


MEVSİMLER VE DÖNÜŞÜM

Adına şiirler yazılan, altın yaprakları ve yağmurlarıyla insanın içini sıcacık yapan bir mevsimdir sonbahar. Etrafımızdaki renkler yeşilden kahverengiye ve sarıya dönerken sıradan bir olay gibi izleriz uzaktan. Oysa detayda ne büyük mucizeler barındırır içinde. Her bir yaprak ölür ve bir sonraki sene başka yapraklar doğar. Tüm bahar ve yaz boyunca, yeşilin her tonunu gözlerimize sunan ağaçlar toplu bir dönüşüme girerler. Aldıkları emir doğrultusunda hareket edercesine hep birlikte yapraklarının rengini değiştirmeye ve dökmeye başlarlar. Bazıları dökmez, hep yeşil kalmaya kararlıdır. Büyük bir çoğunluk ise bize bu görsel şöleni yaşatmaya ve bir şeyler anlatmaya kararlıdır.

Toprak ve sunulan meyveler ve sebzeler de değişir. Bal kabağı, mandalina ve kestane yapraklara uyumlu renkleriyle sahnede yerini alır. Sonbaharın simgesi olarak yaz sebzelerinin tahtına kurulurlar. Üzerinde dumanı tüten bir fincan çay ve elmalı turta da sonbahar karelerinin ilk akla gelenlerindendir. Parmak arası terlik ve keten elbiseler yerini spor ayakkabılara ve ceketlere bırakır.

Tatil biter, yeni bir yılın başlangıcı gibi iş ve okul telaşı başlar. Havadaki ısı gün geçtikçe azalır. Birden soğumaz havalar. Kışa geçerken aniden üşümeyelim diye yumuşak bir geçiş sağlar sonbahar. Yapraklarından yaptığı yastık ve romantik yağmurları ile güneşli günleri güzelce unutturur. Ufak bir uyum sorunu yaşasak da çok önemli değildir. Birden kış gelmesinden daha iyi olduğunu biliriz. Hem bu kadar sevimliliğe hem de görsel şölene duyarsız kalamadığımızdan bir ayrı severiz sonbaharı. Mevsimler bile albenileri ile gelir. Bir dönüşüm yaşatacağı zaman yanında mutlu edecek birçok sürprizle... Ne yapacağını bilemeyeceğin yerde içinin ısındığını hissedersin. Aynı şekilde kıştan yaza geçerken de öyledir. Kışın temposuna yiyeceklerine, ısısına alışmışken hava yavaş yavaş ısınır. Yerini ilkbaharın ılıklığına bırakır. Kimileri bunu severken kimileri telaşa kapılır. Sıcak hava ve terlemeler ile başa çıkmak gerekecektir. Sonra yaz meyveleri gelmeye başlar art arda. Hafif yaz kıyafetleri. Deniz kenarında yürüyüşler ve bol güneş ışığı. Ne kadar zor olsa da tüm sevimliliği ile gelir yaz. Bize sunduklarına kayıtsız kalamaz ve sevmeye başlarız onu da. Yazık ki her mevsim gibi o da geçicidir. Birinden diğerine dönüşür ve gider. Her dönüşümü de yavaş ve keyiflidir.

Mevsimlere baktığımızda ne çok şey anlatır bize. Birinden diğerine geçerken dönüşümünü sırayla devam ettiriyor olması...  İnsan ise olmak istediği şeye dönüşmek için ne kadar da acele eder. Mevsimlerin geçişini göremez ve deneyim çıkartamaz olur. Her sonucu acele istiyor olmasından olsa gerek, dönüşümün doğasına, hızına saygı duyamaz hale gelir. Birden yaptığı işte başarılı olmak ister. Birden ilişkisi, bozulan ticareti ve hayatı toparlansın ister. Oysaki insan da hayatın bir parçasıdır. Mevsimlerde olduğu gibi her dönüşümün de bir süreci ve kendine has bir tarzı vardır. İnsan hızlı dönüşmek uğruna kaldıramayacağı bir yükün altına girdiği zaman çabuk yıpranır ve yarı yolda vazgeçer. Bunun olmaması için dönüşmek istediğimiz hedef doğrultusunda küçük adımlarla ilerlemek gerekir.


Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: Hayatta hiçbir şey birdenbire olmaz.

Her şeyin bir zamanı ve yöntemi vardır. Bizler bu yöntemler doğrultusunda ilerlediğimizde tıpkı mevsimler gibi yumuşak geçişler yaparız. Dönüşüm yolculuğumuz da o zaman sürdürülebilir olur. Bu durum, başarıya giden yoldaki önemli etkenlerden bir tanesidir. Küçük gibi görünen ama çok büyük etkisi olan bir adımdır bizim için.

Dönüşümümüzü tamamlayabilmek için doğru sebepler oluşturabilmek dileğiyle…


 ===   

Deneyimsel Tasarım Öğretisi geçmiş deneyimlerle yarını şekillendiren bir gerçeklik ilmidir. Bireylerin problemlerini çözmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları yöntemleri öğretir.

 

Kim Kimdirİlişkide UstalıkBaşarı Psikolojisi programlarıyla mutlu ve başarılı olmak isteyen insanlara stratejiler sunar.

 ===

 

“Milyarlarca insan içinde, “bir” kişinin ne önemi olabilir ki?

 

Bunun cevabını o “bir” kişiye sorun!”

 


Yahya Hamurcu










18 Yorumlar

  1. Dönüşümünü tamamlayabilenlerden olabilmek duasıyla...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir yazı emeği geçenlerden Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  3. Büşra S.D30.09.2024 10:51

    Azda olsa sürekli devam ettirdiğimiz hareket bizi başarıya götüren en önemli adımlardan biridir… kaleminize sağlık, sonbaharın güzelliğini de hissettiğimiz bir yazı olmuş 🍁

    YanıtlaSil
  4. Ayşe Budak30.09.2024 11:11

    Bu hayatta öğrenmekle ilgili bir sürecimiz olduğu için değişim ve dönüşüm var. Ama öğrenme süreci yojsa kısır bir döngü gibi aynı şeyleri yaşamaya devam ediyoruz. Sadece fiziksel bir değişimle sınırlı kalabiliyor.

    YanıtlaSil
  5. Evet ya biz ne kadar acele ediyoruz ....oysa hayatta herşey birden olmuyor yavaş yavaş olgunlaşır..

    YanıtlaSil
  6. Boşuna dememişler acele işe şeytan karışır

    YanıtlaSil
  7. İnsan ne kadar aceleci... Oysa dönüşürken gelişir geliştikce güçlenir. Kaleminize sağlık 🍀

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir yazı .yazanın ellerine sağlık..mevsimler insanın ömrünü gibidir kimimiz sonbaharda kimimiz ilkbaharda

    YanıtlaSil
  9. İnsan hep acelecidir.Güzel tasvir edilmiş hayat yolculuğu yazısı.

    YanıtlaSil
  10. Vakitlice demlenmiş çayın tadı çok başka olur. Kısık ateşte pişen yemek nasılda lezzetli olur. İnsan oğlu çok yerde farkında ama kendine gelince yapamıyor...

    YanıtlaSil
  11. Kişinin kendini mevsimler ışığında tanımasını sağlayabilecek bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  12. İnsan yaşadığı olaylarda doğru tepkiyi veriyor olması... Sonuca odaklanmak insanın yanlış tepki vermesine sebep olabiliyor. Elinize sağlık🤍

    YanıtlaSil
  13. Çok faydalı ve anlamlı bir yazı olmuş emeği geçelerin eline sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Oysa hicbirsey birdenbire olmaz...teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Ne çok önemli tatlı geçişler... Hissettirmeden yavaş yavaş. Emeklerinize sağlık 🌿🌻🤍

    YanıtlaSil
  16. Kaleminize sağlık, mevsim geçişlerinin, insan dönüşümüyle olan ilişkisini ne de güzel anlatmışsınız..

    YanıtlaSil
  17. Dönüşüm... insanın sabredemediği hemen sonuç istediği bir süreç. İnsanoğlu ne aceleci... oysaki her şey zamanına olması gerektiği gibi yaratılmış. Bir sebebi ve sonucu var.

    YanıtlaSil
  18. İnsanın hedefi doğrultusunda dönüşebilmesi ve bu süreçte sabrediyor olması ne kadar kıymetli.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski