HER ZAMAN DAHA İYİSİ VARDIR

 



 

Her insanın bu hayatta iyi yapabildiği şeyler vardır.

Kimi insan tebessümlüdür, bakışları sıcacıktır. Bir gülümsemesiyle karşısındakinin içini ısıtır. Onu gördüğümüzde kendimizi iyi hissederiz. Bir ortama girdiği zaman neşe saçar etrafına, ortamı ısıtır.

Kimi insanın anlatımı iyidir. Öyle samimi, öyle etkileyici anlatır ki, anlattıkları dinleyenlerin içine işler.

Kimisi ise mutfakta iyidir. Lezzetli yemekler, çeşit çeşit pasta, börekler yapar. “Senin demlediğin çay bir başka oluyor. Görüntüsü, tadı, kokusu bir başka. İçtikçe içesi geliyor insanın’’ deriz..

Aynı malzemelerle, aynı tarifle, aynı şeyleri ÜRETMEYE çalışırız ama aynı sonucu elde edemeyiz.

Sadece yemekte değil, hayatımızın birçok noktasında da karşılaşırız bu durumlarla.

Mesela bir çiçek yetiştirirken de benzer şeyler yaşarız. Aynı koşulları sağlarız. Sulamamız, aldığı ışık, bulunduğu yer aynıdır. Ama ortaya çıkan sonuç aynı değildir.

Peki, o zaman işin sırrı nedir?

İyi yaptığımız şey ne ise, o bizim marifetimizdir.

Her insanın hayatında iyi yaptığı şeyler ve bu doğrultuda marifetli olduğu alanlar vardır.

O insanlara nasıl yaptığı sorulduğunda kendisi de nasıl yaptığının farkında değildir.

“Nasıl yaptın, hangi malzemeleri kullandın, ne kadar pişirdin?” diye sorduğumuzda verdiği cevap sadedir.

“Göz kararı, bilmiyorum ki. Her zamanki gibi işte.’’ der.  Tariflerine de yansır bu durum. “Bir tutam tuz, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar, alabildiğine un...”

Artık o kadar ustalaşmıştır ki farkında olmadan göz kararıyla yapar. Bunu yaparken de farkında olmadan tam istenilen oranları tutturur. Sonrasında da kendinden bir şeyler ekler ve kendi tarifi oluşur. Tıpkı usta bir aşçının yaptığı gibi..

Bir insanın kendine katacağı en önemli şeylerden birisi marifet kazanmasıdır. Herkes imkanlarıyla farklı farklı şeylere sahip olabilir. Kimisi eşyaya, kimisi kıyafete, kimisi de arabaya..

Oysa marifet; nerede olursa olsun, hangi zorluluğu yaşarsa yaşasın insana imkan olur. İnsanın sahip olduğu imkanlarla elde edebileceği bir şey değildir.

Peki insan nasıl marifet kazanır?

Hayatın içinde açlığı varsa ve yaptığı işi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorsa marifetlenir.

O yaptığı şey için zaman harcayarak, emek sarf ederek, bilinç vererek.. Kimi zaman uykusuz kalarak, kimi zaman da pes etmeden devam ederek. Sonuçlarıyla ilgilenmeden ÜRETİM kısmından keyif alarak sebeplerde mutlu olur.

İnsanlar sonuçlarla ilgilenmeye başladığında hırslanmaya da başlar.

Oysa marifet, sebeplerde gizlidir.


Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Marifet sebep oluşturabilme potansiyelidir. “


Bunun için ise sabır gerekir. Sebeplerine odaklanan insan acele etmez. Önüne çıkan engellerde de pes etmez, çözümler üretir. Ulaştığı yerden değil, yoldan keyif alır.

İnsan emek verdiği, zaman harcadığı, uykusuz kaldığı bir şeyi zamanla sevmeye de başlar. Onu değerli yapan, kendinden bir şeyler katmış olmasıdır. Başlangıçta sevmediği, zor gelen bir şeyi sever hale gelmesi de bu yüzdendir. Zorlukların üstesinden geldikçe o konuda marifetlenir.

Marifetlendikçe o işi iyi yapar hale gelir. Böylece nerede olursa olsun o konuda aranılan kişi olur. O yaptığı işin ehli, ustası olmuştur artık. O işi yapmada o kadar ustalaşır ki bu durum her haline yansır. Daha sakin, tebessümlü ve sabırlı bir hali vardır.

 

 


İnsanın bu hayatta bir amacı vardır ve o yolda Ürettikçe mutlu olur. İşte o zaman o işin zorluklarını da görmez hale gelir. Bir süre sonra zorlukla beraber kolaylıklarda gelir.  O kıvama geldiğinde de o işin ustası olur. Nerede olursa olsun tercih edilen olmaya başlar.

İşte bu yüzden insan, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıkça, sebeplerinden keyif aldıkça altın gibi değerli olur.  

Nerede olursa olsun değeri ölçüsünde kıymeti olur. Hem kendine hem çevresindekilere fayda verir, ihtiyaç giderir ve yaptığı işten keyif alır. Bu keyfi de hayatının her alanına yansır.

Zorluklara rağmen pes etmeyen insanların başarıları da, arkasından gelenlerin yolunu aydınlatan ışık olur.

Mutlu ve başarılı olmanın anahtarlarından biri de budur.

 

34 Yorumlar

  1. Mutlu olabilmek ve devam ettirebilmek için yoldan keyif almamız ne kadar da önemli… Tekrar hatırlatan bir yazı olmuş.. emeğinize sağlık…🌻

    YanıtlaSil
  2. Sebeblere sarılmak ne kadar önemliymiş.. sabırla yoldan keyif alarak.. neyi daha iyi yapıyoruz nerede zorlanıyoruz.. çok güzel bir yazı emeklerinize sağlık 👏🏻🌸

    YanıtlaSil
  3. Bir iş yaptığımızda ufak bir parça da olsa üzerine ekleyeceğimiz birşeyler oluyor. Çünkü kendi aklımızla herşeyi göremeyiz, bilemeyiz, yapamayız. Bunu da bedel ödedikçe, marifet kazandıkça anlayabiliriz. Gerçek birşey yıllar geçse de değerini korur. Çünkü gerçek gerçekliğinden birşey yitirmez.

    YanıtlaSil
  4. Sebepleri bilmek bazen anlamayı kolaylaştırıyor ama kabul edebilmek sabretmek işte bu bir sihir, elinize kaleminize sağlık ne içten ne dolu 🙏🙏

    YanıtlaSil
  5. İnsan esas önemli olanın ne olduğunu bildiğinde ilerleyecek gücü buluyor kendisinde. Önemli olan ne kadar imkana sahip olduğun değil onları nasıl kullanabildiğin. İmkanın olmadığı yerde neler yapabildiğin. Vardığın yer değil de bastığın yol o zaman daha keyifli oluyor sahiden. Varamasan da azmin ve çaban yolu keyifli hale getiriyor. Kaleminize sağlık, ne güzel anımsatıyor yazınız esas önemli olanı :)

    YanıtlaSil
  6. Didem ileri7.03.2024 09:23

    İnsan sebeplerine odaklandığında, süreçden keyif aldığında sonucuna razı gelebiliyor. Çok düşündürücü ve keyifli bir yazı yazanın eline yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. İnsanın sebelerinden keyif alması... ne kadar önemli bir hatırlatıcı yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Açlık, marifet ve imkan ne güzel bir dizilim. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Emeğinize kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Ürettikçe mutlu olduğunu anlayan insan bir dakika durmak istemez 🥰

    YanıtlaSil
  11. Sebebinden keyif aldigin işi yapabilmek....kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  12. İnsan üretimde kendini iyi hisseder . Yaptığı iyi marifetlerinin üzerine yenilerini ekleyip ustalaştıkça oyunda kalır. Herkes kendine göre marifetleri farklıdır. Ne güzel anlatılmış hayattaki ustalaşdıklsrımızın yolunu .

    YanıtlaSil
  13. Sepeblere odaklananlardan olalım inşAllah … kaleminize yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Farkındalık oluşturan bir yazı olmuş. “Marifet sebeplerde gizli” teşekkürler. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Her insanın bu hayatta iyi yapabildiği şeyler var ve herkes birbirini iyi yaptığı şeylerle tamamlıyor birbirimize faydamız ve birbirimizi muhtaçlığımız doğrultusunda iletişimimiz kuvvetleniyor ne guzel:)

    YanıtlaSil
  16. İnsanın ulaştığı yerden değil, yoldan keyif alabilmesi... Ne üst bir lig...

    YanıtlaSil
  17. Sınuç şçin çalılmak ne kadar yorayıcı ise süreç odaklı olup amaç için çalışmak o kadar geliştirici .Mutluluğun be başarının formulü .Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Açlık insanın şifasıdır… Emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. DENİZ DİLKİ15.03.2024 12:52

    İnsanın marifetini kimse elinden alamaz. nereye giderse gitsin marifeti hep yanındadır. küllerinden doğar. her insanın edinebileceği bir marifet vardır yeter ki yapması gerekenlere razı olsun. Teşekkür ederim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Hayatta insan mutlu ve başarılı olmak için çabalar durur, formülü ne kadar da açık bir şekilde ifade edilmiş. Teşekkürler 🤗

    YanıtlaSil
  21. Marifetlendikçe insan süreçten keyif almaya başlıyor. Zorlandığımız konularda destek almadan önce, elimizden gelenin en iyisini yaptığımızdan emin olmalıyız. Bütün yolları denediğinizde zaten o destek geliyor. Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  22. İnsan o işin sadece sonucunu istemediğinde o konuya emek verdiğinde marifetleniyor. Ama emek vermeden sonucu istediğimiz her yerce kaybediyoruz. O zaman marifetlenmek, toplamda kazanmak istiyirsak istediğimiz şeyin sonuçlarına değil sebeplerine konsantre olmalıyız.

    YanıtlaSil
  23. Her zaman daha iyisi var stilimiz olursa sürekli gelişen bir marifetlerimiz olur.

    YanıtlaSil
  24. RAYİSE Aslan22.03.2024 20:50

    İnsanın marifetlenmesi için açlığa ihtiyacı vardır. İnsanın usta olması da marifetine bağlıdır.
    Elinize emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  25. MelihaTükenmez22.03.2024 20:57

    Marifetli insanların ortak özelliği üretimden keyif almalarıdır. O sebeple sonuçlarla ilgilenmezler... Ellerinize, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  26. İnsan hayatında bir şeylere ihtiyaç duydukça o konuda marifetlenmeye başlıyor. Önemli olan ne konuda marifetlendiği. Bilgisayar oyununda seviyeleri geçmenin ustası da olabilir, o bilgisayarla insanlara fayda verecek yazılımları geliştirmenin ustası da...

    YanıtlaSil
  27. Merve Ay - Hangi konuda marifetleneceğinin seçimi de insana bırakılmış. Çok şükür. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. İnsan üretebildiği kadar başarı merdivenlerinde… Doğru sebeplerle ise bir üst basamakta…

    YanıtlaSil
  29. Allahverdiyeva Xumar26.03.2024 14:53

    Sebebpten keyif almak için sonuca odaklanmayacağız. Zor ama yapa bilen için keyif verici.

    YanıtlaSil
  30. Ne kadar üretim okadar marifet okadar başarı bir okadar da mutluluk. Ve boşa harcanmamış zaman ömür. Keşke insanoğlu bilse üretimin ona neler kattığını.
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  31. Nermin Yaman30.03.2024 03:01

    Şimdiki gençlerin mutsuz olma sebeplerinden biri de bu.. hayatta üretimlerinin az olması.. Buda onları aynı zamanda marifetsiz yapıyor maalesef

    YanıtlaSil
  32. Sebeplerden keyif alabilmek; kendimize sürekli olarak hatırlatmamız gereken bir durum gerçekten… kaleminize sağlık…

    YanıtlaSil
  33. İyi yaptıklarımız bizim marifetli olduğumuz yerler. İnsan marifetlendikçede mutluluğu artıyor. Her zaman daha iyisi var düşüncesi insanı hareketlendiren bir güçtür. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  34. HER ZAMAN DAHA İYİSİ VARDIR

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski