Dostluk Şehri Kuddüs

 

Kuddüs ilk kez, Firavunlar döneminde orta krallık yazıtlarında Rusalim adı ile geçer. Yahudiler bu şehre Yeruşelayim, Hristiyanlar Jarusselam, Müslümanlar ise Darus-selam derler. Kısacası her 3 dinde de adı DOSTLUK ŞEHRİDİR. Deneyimsel öğreti gerçek dostluk çok kıymetlidir der.


Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Peki, Dost kime denir?

Fayda veren kişiye, Üretime yöneltene, dünden iyiye ulaştırana dost denir. İnsanın hayatta çok fazla arkadaşı olabilir, fakat dostu çok olmaz. Birçok arkadaşımızla eğlenebilir, yemek yiyebilir, alışverişe çıkabiliriz. Tiyatroya gidebilir, günlük sohbetimizi yapabiliriz ama söylemekten çekindiğimiz sırlarımızı yalnız dostumuza açarız. Dost, kendi çıkarını, bizim çıkarımız için bir süreliğine erteleyendir. Dost, emin olduğumuz kişidir. Verdiği sözü tutan, sadece iyi günde değil, bizzat kötü günde de yanımızda olandır. Başımıza bir iyilik geldiğinde samimiyetle sevinebilen kişidir. Bizimle beraber tebessüm edendir. Başarımıza alkış tutabilen, kıskanmayandır. Hatalarımızı da incitmeden, gerçekliğiyle söyleyendir. Dost, insanı, dününden daha iyiye taşıyabilen onu gerçeğe yaklaştırabilendir. Öyle her dakika beraber olmak, birbirine sahte övgüler savurmak, saatlerce onunla telefonda konuşan değildir. Dostluk günlerce görüşmesek bile onun o hafta neler yapabileceğini tahmin edebilmektir. Araya çok zaman girse de bir araya geldiğimizde kaldığımız yerden devam edebildiğimiz kişidir. Dost aramızda gerçek bağ kurabildiklerimizdir. Bir şey söylemeden neye ihtiyacımız olduğunu anlayan, neyden hoşlanmadığımızı, sevdiğimiz mekânı, aktiviteyi, yemeği bilendir. Bir espri olduğunda göz göze gelip dakikalarca gülebildiğimiz, bazen hiç konuşmadan bakışarak anlaştığımız, bazen de problemimizi anlatarak beraber çözüm aradığımız kişidir. İhtiyacımızı biz fark etmediğimizde dahi fark edendir.

 

·        Dost, en sevdiklerimizi, evimizi emanet edebildiğimiz, elinden ve dilinden EMİN olduğumuz kişidir.

·        Aynı yöne bakabildiğim, aynı amaç doğrultusunda ÜRETİM ve TÜKETİM yapabildiğimdir.

·        Ortak dertlerimizin, sevinçlerimizin olduğu kişidir.

·        Kıyasa girmediğim, malına göz dikmediğim, arkasından dedikodu etmediğimiz kişidir.

·        Kendimiz için istediğimizi, onun için de isteyebildiğimizdir. Herkes çıkıp gittiğinde, çıkıp gelebilendir.

 

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Dost uzaktayken yakınlaşabildiğimizdir. Peki dostluğun zıttı var mıdır?

Hayata baktığımızda her şeyin zıddıyla var olduğunu görürüz. İyi varsa kötü var, sıcak varsa soğuk var, güzel varsa çirkin var, doğru varsa yanlış var. Dost varsa zıttında düşman da vardır.

Peki, düşman nedir?

Düşman zarar verendir, bizi dünümüzden kötüye götürendir. Kendi çıkarlarını bizimkine üstün tutan, insanı gerçekten uzaklaştıran, sahteye yaklaştırandır. Andaki çıkarına göre hareket eden, toplamda kaybetmemize sebep olan, başarımıza üzülen, her konuda üste çıkmaya çalışandır. Bizden daha iyi olduğunu ispat etme kaygısı taşıyandır. Söz veren ve sözünü tutmayan, iyi günümüzde yanımızdaymış gibi yapıp, kötü günde bizden hemen uzaklaşandır. Elinden, dilinden emin olamadığımız, acıma sevinen, sevincime üzülen, malıma göz dikendir. Bizi kıskanan, arkamızdan dedikodu yapandır. Düşman bizim ihtiyacımızla değil, kendi isteğiyle ilgilenir. Düşman farklı yöne baktığımız kişidir. Dününden geriye düşmemizi sağlayan, ağladığımızda gülen, güldüğümüzde ağlayandır. Düşman emin olamadığımız kişidir. Emanetimi veremediğim, zamanımızı boşa harcamamıza sebep olandır.

Düşman; Bizi oyalayandır.

Hayır hayır! Düşman kimdir bilir miyiz?

Asıl düşmanın en kötüsü, dost gibi görünen ve kendini gizleyendir. Uzaklarda aradığımız ama çok yakında bulunan kişidir. Bizdenmiş gibi yapıp arkamızdan tuzak kurandır. Aynı yöne baktığımızı söyleyip asıl yönünü örtendir. Dışarıdan herkesin dostumuz sandığı gerçekte kuyuya atandır.

Hayır hayır! GERÇEK DÜŞMAN kimdir bilir miyiz?

Gerçek düşman dışarıda değil, içimizde olandır. Hiç kimse bize zarar veremez bizden başka. Hiç kimse bize zulmedemez bizden başka. Hiç kimse bizi yıkamaz bizden başka… Biz iyiysek zarar verseler de temas etmez. Biz yanlıştaysak iyilik etseler de bize temas etmez.

Deneyimsel tasarım öğretisi der ki;

İnsanoğlunun dostu ya da düşmanı aynadaki kişidir.

 

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

 

İnsanların olduğu gibi ülkelerin ve şehirlerin de dostu ve düşmanı vardır.

Kuddüs Dostluk şehriydi, dost gibi görünen düşmanları tarafından yıllarca zulme uğradı ve bu zulüm hiç bitmedi… Zulme karşı içimizdeki düşmanlar sessiz kalırken, dışımızdakiler azgınlıklarını iyice arttırdı. Oysa onlar sadece tarafını seçti. Nice sayıca az olan dostlar, sayıca fazla olan düşmanlara üstün geldi.

Bilir misin ki büyük bir GERÇEĞİN vakti geldi…

Çünkü her şey, vaktine esirdir…

27 Yorumlar

  1. Çok güzel ve anlamlı bir yazı...
    Kavramların gerçek anlamlarını bilmek ne kadar önemli. O zaman insan doğru ve yanlışı görebilir, gerçek ve sahteyi ayrıştırabilir...
    Dostunu düşmanını ayırt edebilir. Hangi insan bile bile zarar görmek ister ki?
    Teşekkürler🌸

    YanıtlaSil
  2. Kaleminize sağlık. Zulme karşı sessiz kalmamak önemli çok önemli...

    YanıtlaSil
  3. İnsanın en büyük düşmanını ve dostunu tanıyabiliyor olabilmesi ne kıymetli.. İnsana teması olan ve anlamlı bir yazı olmuş… kaleminize sağlık… 🌱

    YanıtlaSil
  4. Gerçekleri ayırt etmenin sahte ve doğrunun ayrıştığında nasıl yol almamız konusunda yolumuza ışık tutan bir yazı olmuş . Kaleminize sağlık .

    YanıtlaSil
  5. Allah razı olsun dost ve düşmanı ayrıt edebileceğimiz güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  6. İnsanın hayattaki en büyük düşmanı malesef aynada ki kişi... Gerçeklerle yüzleşmek insana acı verse de aslında burnunuzun ucunda olduğunun farkında bile değiliz.

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel bir yazi olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Kudüs yazısı ile birlikte dostun ve düsmanın deşifre edilmesi çok isabetli olmuş... İnsan hangi tarafavdaha yakın? Ya da gerçekten dost isek nasıl bir dostuz kime dostuz bunun için neler yapıyoruz..? Zulme uğrayanların gerçekten yanında durabiliyor muyuz? Emeklerinize sağlık güzel bir yazı olmuş 🌸

    YanıtlaSil
  9. Didem ileri23.06.2024 02:02

    İhtiyacımızı biz fark etmediğimizde dahi fark edendir dost. İnsanın önce kendiyle dost olmalı aynayı kendine tutması kendinde araması… Yüreğinize ellerinize sağlık…

    YanıtlaSil
  10. Gerçek dostu gerçek düşmanı bularak gerçekleri görerek yaşarız inşALLAH. Hangi taraftayız yönümüz belli mi?

    YanıtlaSil
  11. Bu yazı, dostluğun ne kadar değerli ve nadir bir şey olduğunu düşündüren harika bir metin. Kudüs'ün üç büyük din tarafından dostluk şehri olarak anılması, hepimize barış ve kardeşliğin önemini hatırlatıyor. Deneyimsel Tasarım Öğretisi'ni kullanarak dost ve düşman arasındaki farkları böylesine net bir şekilde anlatmak, insan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemize sebep oluyor. Özellikle, dostun sadece iyi günlerde değil, kötü günlerde de yanımızda olması gerektiği fikri çok dokunaklı.

    Yazıyı okurken, kendi dostluklarımı ve ilişkilerimi düşündüm. Gerçek dostlarım kimler, kime gerçekten güvenebilirim sorularını sormama neden oldu. Dostluğun aslında ne kadar derin ve anlamlı olduğunu, sıradan arkadaşlıklardan ne kadar farklı olduğunu bir kez daha anladım.

    Son olarak, Kudüs'ün tarih boyunca yaşadığı zulümleri, bana dostluğun sadece bireyler arasında değil, toplumlar ve şehirler arasında da ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. İçimizdeki ve dışımızdaki gerçek düşmanlarla yüzleşmemizi ve dostluklarımızı daha da değerli kılmamızı sağlıyor.

    YanıtlaSil
  12. yazını okumak büyük bir keyifti. şehrin tarihini ve kültürel zenginliğini bu kadar güzel anlattığın için teşekkürler. harika bir yazı

    YanıtlaSil
  13. Gerçek dostluğun ve düşmanlığın ne anlama geldiğini bu kadar derinlemesine ve etkileyici bir şekilde anlattığınız için teşekkürler. Yazınızı büyük bir beğeniyle okudum.

    YanıtlaSil
  14. İnsanın en büyük dostu da düşmanı da aynada gördüğüdür.... Rabbim dostunu doğru seçenlerden olmayı nasip etsin... 💖

    YanıtlaSil
  15. Allah razı olsun elimize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. "Hiç kimse bize zarar veremez bizden başka. Hiç kimse bize zulmedemez bizden başka. Hiç kimse bizi yıkamaz bizden başka… Biz iyiysek zarar verseler de temas etmez. Biz yanlıştaysak iyilik etseler de bize temas etmez."

    İyi ile kötünün yanlış ile doğrunun birbirine karıştığı bu dönemde, sabr-ı cemil ve sabr-ı celâlle iyilerden olmak dileğiyle...
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Allah razı olsun çok güzel 🌸

    YanıtlaSil
  18. Kaleminize sağlık, çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  19. Aynadaki ile hep dost kalabilmemiz umuduyla, kaleminize sağlık.. dünyada da gerçek dostların kazanması dileğiyle 🤲

    YanıtlaSil
  20. dost dediğin kimdir? ... düşman kimdir? kaleminize sağlık. bu zamanda her şey böylesine birbirine karışmışken gerçekliği paylaştığınız için...

    YanıtlaSil
  21. emeklerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  22. Çok faydali bi yazı olmuş yüreğinize sağlık Hep dost kalabilme duasıyla

    YanıtlaSil
  23. tam da bu zamanın yazısı...

    YanıtlaSil
  24. tarihsel gerçekleri bilmek bugünü anlamamızı sağlıyor.Tarafımızı doğru belirlemek dileğiyle.Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  25. Kaleminize ve emeğinize sağlık.. çok faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel bir yazı... ALLAH razı olsun, emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  27. İnsanoğlunun dostu ya da düşmanı aynadaki kişidir. O kadar pişmanlık uyandırıcı ve ümit verici bir gerçeklik ki bu...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski